Милош Вучевић предложен за новог министара одбране и потпредседника Владе

Милош Вучевић предложен за новог министара одбране и потпредседника Владе

Потпредседник СНС Милош Вучевић саопштио је новинарима после седнице Главног одбора странке, да је то тело једногласно усвојило предлог за избор чланова нове Владе Србије.

Вучевић је рекао и да би седница Скупштине Србије о избору нове владе требало да буде сазвана за уторак, 25. октобар.

„Имали смо отворену дискусију, овде је демократска процедура, различити су погледи, али суштински иста жеља да Србија добије српску владу или боље речео да добије владу која ће водити рачина изнад и пре свега о интересима Србије, владу Србије, а неких других центара и интересних сфера, да води рачуна о националним и државним интересима, о свим грађанима Србије и Србима где год да живе“, рекао је Вучевић.

Додао је да верује да ће нова влада бити достојна одговорних задатака који су пред њом, да ће бити партнер са председником Србије, доступна посланицима, да се дискутује, разговара, да све то буде усмерено и фокусирано на очавање интереса грађана Србије.

Навео је да је СНС поново имала капацитет да предлаже људе који не долазе из странке, да све жене на министарска места долазе на предлог СНС.

„Тиме показујемо да смо спремни да даље демократизујемо друштво, да се мењамо на боље, да одговарамо на изазове пред нама, који неће бити лаки, да чувамо Србију“, рекао је Вучевић.

На питање да ли ће Александар Вулин бити нови директор БИА, Вучевић је рекао да се о томе данас није разговрало.

„О томе данас нисмо разговарали, то је нешто о чему ће морати да се изјасни нова влада. Данашње разговарано о другим кадровским решењима, осим о члановима владе“, рекао је Вучевић и додао да ће влада након избора врло брзо дати кадросвско решење уз договор са председником Републике.

Вучевић је поручио и да ће приоритети нове владе бити разрађени у експозеу мандатарке Ане Брнабић, а да су међу њима очување мира и стабилности.

Одговарајући на питања новинара, рекао је и да ће приоритети владе бити да одговори на изазове око КиМ, да се изађе са што мање штете из вртлога нове геополитичке поделе, раст плата и пензија, наставак инвестиција, наставак европских интеграција и развијање Отвореног Балкана.

„Под тачком очување мира и стабилности на високо место стављамо помоћ Србима на КиМ, очување територијалног интегритета, напоре да Србија води самосталну и независну политику, да седимо на својој столици“, рекао је Вучевић.
Вучевић је рекао да је Председништво СНС овластило мандатарку Ану Брнабић да до сутра ујутру извести о кандидатима за ресор информисања и телекомуникација и за јавна улагања.

„Нисмо улазили у то да ли ће то бити кадрови СНС или нестраначке личности, или коалиционих партнера. Мислим да ће бити, ако ја могу да кажем уз једну ограду, комбинација кадрова из странке и да ће бити људи који можда припадају некој другој странци, могуће да ћемо видети двојицу министара без портфеља. Видећемо. То је нешто што ће бити познато сутра пре подне“, навео је Вучевић.

На питање да ли досадашњи министри Зорана Михајловић или Небојша Стефановић нису добро радили, па су сада кажњени, Вучевић је одговорио да сматра да је то погрешна концепција – да је, ако неко није члан владе, то аутоматски казна.
Вучевић је навео да до сада он лично није био члан владе, али да је гласао за друге, помагао око изборног резултата, па се никада није осетио кажњеним.

„Морате повремено да мењате тим, у супротном нам не би требали избори већ би се само преписивало, да онај ко је градоначелник или посланик, опет то буде. Природно је да се мења састав“, рекао је Вучевић који је предложен за министра одбране.

На питање шта ће бити са онима који више нису министри, казао је да је са неким бившим члановима владе договорено да се фокусирају више на страначки рад, док се, како је истакао, са некима још разговара каква ће им задужења бити.
„СНС се не одриче никога и очекује да ће сви они људи који су имали поверење и странке и председника, неки и више пута и били део неке власти, остану део ове јединствене политичке приче и буду спремни да помогну новим људима који су сада у влади, као што су некада други њима помагали“, рекао је Вучевић.

Он је додао да је се „то подразуемва када је у питању СНС“ и нагласио да он странку схвата као велику породицу која води рачина о целој Србији.

Одговарајући на питање да да ли када се каже да ће ова влада водити рачуна о интересима Србије и њених грађана, то значи да су неки водили рачуна о неким другим интересима, Вучевић је казао да се често дешава да неки људи не разликују државне од националних интереса који су шири појам.

„Треба да мислимо својом главом, друге да чујемо, да их видимо и да доносимо одлуке које су најбоље за Србију и у интересу њених грађана“, казао је Вучевић.

Он је казао да су „други центри моћи видљиви“ и да су у овом, како је казао, свеукупном узбурканом мору или океану геополитичких игара, ти центри некада и агресивнији и неумољиви према Србији.

„Кључна порука је да ћемо да чувамо националне и државне интересе, да чувамо грађане Србије и мир и стабиност. То не значи да могу да нам прете или да нас неко туче или да се ми плашимо, да то не доживе као слабост Србије. Желимо да кроз мир дијалог тражимо компромисна решења“ поручио је Вучевић.

Он је рекао и да данас нису заказали изборну скупштину СНС, али да су се договорили да ће имати унутарстраначке изборе, али да неће журити, а на питање да ли ће 2024. године бити нових избора или реконструкције, одговорио је да најпре треба да се изабере ова влада.

Поручио је да се СНС не одриче никога и да рачуна на некадашње министре, који су замењени новим.

Милош Вучевић предложен за новог министара одбране и потпредседника Владе

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, предложен је за министра одбране, а уједно ће обављати и дужност потпредсендика нове владе, саопштио је данас Александар Вучић, председник Србије и СНС-а

Милош Вучевић изјавио је да му је велика част што је добио указано поверење да води Министарство одбране, наводи се у објави на Инстаграм налогу.

„Велика је част и велико хвала председнику Србије Александру Вучићу и страначким колегама на указаном поверењу да будем потпредседник Владе и да водим Министарство одбране, посебно у овим изазовним тренуцима у којим је цео свет. Даћу све од себе да оправдам овај избор, као што сам и досад давао свој максимум као градоначелник Новог Сада. Осећам огромну одговорност и снагу да наставим да Србију чиним бољом земљом. Живели! Живела Србија!“, наводи се у саопштењу Милоша Вучевића.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Танјуг