Чачак – Погодан географски положај и плодна котлина Западне Мораве погодни су за развој различитих грана пољопривреде. Процењује се да се у моравичком округу обрадива површина простире на око 125.000 ха, од чега воћарство заузима  чак 17.000 ха. Брдски предели чачанског краја познати су по засадима јабуке, шљиве, брескве, кајсије, крушке и трешње, док се знатно мање гаји орах и лешник.

Фото: ТопПрес

Обзиром да се пољопривредна производња сматра фабриком под ведрим небом, свака година је неизвесна. Временске прилике у већини случајева диктирају какав ће квалитет плодова бити али и колики принос произвођачи могу очекивати. Небојша  Милошевић виши научни сарадник Института за воћарство у Чачку, мишљења је да је иза чачанских воћара једна добра година бар што се тиче приноса и квалитета плодова.

„Генерално посматрано, што се тиче приноса и квалитета ова година је доста добра за већину воћака. Квалитет је добар, било је подручја са слабијим приносом због мразева или суше или високих температура али генерално добра година. Оно што баца сенку на целу производњу је неизвесност тржишта и пласмана“, каже Милошевић.

Фото: ТопПрес

Годинама уназад воћари из Чачка тржиште за своје производе проналазили су на територији Русије, међутим због рата у Украјини знатно мање количине воћа са ових простора се купују па је и ове сезоне неизвесно где ће завршити плодови из чачанских хладњача.

„Купци су углавном били Руси али ту се ситуација мења мада има купаца и даље само доста мање и све више се наши воћари окрећу ка Европској унији. Када би сумирали целокупну годину, принос и квалитет задовољавајући, али да ли ће воћари бити задовољни ценом и пласманом остаје да видимо“, истиче овај научни сарадник чачанског института.

Већ неколико година највећи проблем при пласману за воћаре  чачанског краја је са јабуком која се најдуже и задржи у хладњачи, док се остало воће лакше прода.

ТопПрес