Фото: ПрофимедиаФото: Профимедиа

Минималац у Србији од 1. јануара износиће 155 динара по сату, или 27.072, што је за око 2.200 динара или 8,6 одсто више него сада. Минимална цена рада по сату до сада је била 143 динара, а зараду од 24.882 динара, према незваничним проценама, прима око 350.000 радника у Србији.

Чланови Социјално-економског савета очекују да ће повећање најниже зараде у наредне три до четири године бити веће и да би требало да се изједначи са трошковима минималне потрошачке корпе који су тренутно 36.000 динара.

Прави ефекат је, сматрају синдикати, да се минимална цена рада приближила потрошачкој корпи. У последње три године минималац је повећан 28 одсто, а просечне плате у том периоду су увећане 10 одсто.

Најнижа зарада не би требало да буде мања од цене минималне потрошачке корпе за трочлану породицу, која износи око 36.000 динара – кажу у СССС. – Можда то у овом тренутку и није реално, али свака држава треба да узме у обзир стандард својих грађана.

По тумачењу Министарства рада, минимална цена рада није инструмент за покривање потрошачке корпе, већ је по закону обавеза фирме уколико је у кризи и требало би да важи док се из кризе не изађе.

Статистика показује да су са минималном ценом рада од 155 динара по сату, српски радници на самом европском дну. На листи се најбоље котирају Аустралија, Луксембург, Нови Зеланд, Француска и Холандија, где радник за сат заради седам часова српског радника.

Минимална зарада ван Европе, рецимо у у Аустралији је 12,5 евра по сату, док у Западној Европи становништво у просеку зарађује осам евра по сату. Међу западноевропским земљама предњачи Луксемберг са 11,5 евра, а најмање добија радник у Белгији 9,5 евра по сату. Друга група земаља су оне са минималном зарадом од три до пет евра по сату, а ту спадају Словенија, Шпанија, Малта, Португалија и Грчка. Трећу групу чине земље Источне Европе, где су минималне плате испод три евра по сату – Бугарска 1,57, Турска 2,53, Украјина 0,74 и Молдавија 0,68.

ПРЕЛОМИЛА ВЛАДА

Са одлуком о минималцу од 155 динара по сату током преговора нису се сагласили представници синдиката. Они су тражили више. Пошто није било сагласности, као и претходне године, Влада је преломила и одредила нови износ. Са тим износом су се сагласили представници послодаваца.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости