Топола – Министар за бригу о селу Милан Кркобабић са својим сарадницима посетио је данас општину Тополу. Повод посете министра била је презентација недавно усвојеног Програма подршке  развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије.

„У Тополи је преко четири хиљаде регистрованих домаћинстава на 28.000 хектара земљишта. Предност Србије је земљиште, које ми морамо да негујемо, хоћемо да пољопривредно газдинство омогући редовну и сигурну зараду. Топола има особене и предузимљиве домаћине, очито решене да буду свој на своме. Хоћемо специјализоване задруге, овде у Тополи, воћарске, ратарске, сточарске, ми смо пре две године помогли оснивање сточарске задруге у Војковцима, сточарство нам је рак рана пољопривреде, у савременој пољопривреди сточарство учествује са  60 одсто, код нас је испод 30“, рекао је министар Милан Кркобабић.

Министар Милан Кркобабић у посети Тополи, фото: ТопПрес

Нагласио је и да помоћ државе не сме да изостане, и да се морају имати субвенције, које су према његовим речима значајне какве су некада биле.

„Мора да се издваја више за пољопривреду, потребне су нам више фазе прераде, како готов производ прерадити, да не продајемо само сиров производ, то је основно и ко ће тај производ да прода. Треба освојити тржиште, бити препознатљив, изборити се са брендирањем, дефинисати заштићено географско порекло, то су стварима којима ћемо се бавити у наредном периоду“, навео је министар.

Представљен програм подршке задругама, фото: ТопПрес

Према условима програма који је данас презентован у Тополи,  новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге, оне формиране од 2017. године до дана расписивања Јавног конкурса, могу да рачунају на износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по задрузи. За старе земљорадничке и пољопривредне задруге, формиране до краја 2016. године, биће издвојено до 15 милиона динара по задрузи. Новина су земљорадничке и пољопривредне задруге са претежном делатности из области туризма, занатства и задруге чији су оснивачи социјално угрожене групе становништва.

Фото: ТопПрес

„Уједињени можемо све, удружени такође, ово је битка за села, за пољопривредна газдинства и рурални део Србије. Покушавамо да створимо услове у селима у руралном делу Србије, који ће младим људима омогућити да се определе да своју будућност виде на селу. Млади људи желе редовну и сигурну зараду, добру инфраструктуру, да буду препознатљиви, да њихова иницијатива дође до изражаја и да буду свој на своме“, поручио је Кркобабић у Тополи.

Поред министра Кркобабића, у посети Тополи били су и  председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић и председник задружног савеза Србије Никола Михаиловић, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Шумадијског управног округа.

Министар Ккркобабић у посети Тополи, фото: ТопПрес

Председник општине Топола Игор Петровић захвалио је министру на посети и нагласио да Топола улаже значајна средства за развој пољопривреде, па је тако  овогодишњим буџетом  за пољопривреду планирано повећање од 2,5 одсто.

Кркобабић је посету завршио обиласком сточарске задруге „Војковци 2018“, у селу Војковци, која је из програма за унапређење пословања задруга „500 задруга у 500 села“ добила 7,4 милиона динара за 25 стеоних јуница и сада веома успешно послује.

ТопПрес

Министар Кркобабић посету завршио у Војковцима, фото: ТопПрес