Министар Мали: Пријава за помоћ од 28. априла до 15. маја

Министар Мали: Пријава за помоћ од 28. априла до 15. маја

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће пријава за све који желе да приме помоћ од „30 плус 30 евра“ почети 28. априла и да ће трајати до 15. маја.

Министар Мали је, гостујући на ТВ Прва, рекао да они који примају социјалну помоћ и пензионери не морају да се пријављују, а да се пријављују сви остали пунолетни грађани који желе ту помоћ.

У мају сукцесивно креће исплата првих 30 евра и до краја маја ће бити завршена. Других 30 евра грађани ће добити у новембру, навео је министар финансија.

Мали је рекао да је у плану и помоћ за незапослене и да ће ту помоћ добити сви који су у четвртак, када је усвојена уредба, били евидентирани на Тржишту рада. Они ће у јуну добити 60 евра.

Две пуне минималне зараде, око 500 евра, добиће сви самостални уметници и додатних 500 евра запослени у области угоститељства, туризма, турситички водичи, рент а кар агенције, рекао је Мали.

Када је реч о помоћи за грађане на Косову и Метохији, министар је рекао да ће сви добити помоћ од 100 евра, а да ће незапослени на КиМ добити 200 евра.

Мали је рекао да грађани са КиМ не морају да се пријављују за помоћ и да ће новац добити у мају.

Мали је такође подсетио да је 1.130.000 радника добило 50 одсто минималне зараде. Имамо још два пута по 50 одсто минималне зараде, рекао је Мали. Он је навео да ће се шест месеци исплаћивати и 600 евра по аутобусу за аутопревозике, а да је прва исплата у априлу.

О априла до новембра Србија ће сваког месеца имати неку врсту помоћи коју уплаћује или привреди или суграђанима, нагласио је Мали.

Мали је најавио и ребаланс буџета за ову годину и објаснио да је главни разлог за то трећи пакет помоћи.

Прошле године имали смо два пакета помоћи укупне вредности 704 милијарде динара, то је скоро шест милијарди евра. Овај трећи пакет је вредан 257 милијарди динара, навео је Мали.

„Прошле године смо имали два пакета помоћи вредна 704 милијарде динара, дакле скоро шест милијарди евра. Овај трећи пакет је вредан 257 милијарди динара, што је укупно осам милијарди, а то је 17,2 одсто нашег БДП-а. То је огромна помоћ усмерена и ка привреди и ка грађанима, а с циљем да се ублаже негативне последице изазване пандемијом“, истиче Мали.

Министар наглашава да ће од априла до новембра скоро сваког месеца бити исплаћиван неки облик помоћи намењен или привреди или грађанима.

„Важно је да напоменем да је Србија имала један од најмањих падова БДП-а у Европи, одржали смо макроекономску стабилност и са овом трећом помоћи не прелазимо учешће 60 одсто јавног дуга у БДП-у, што је најважније. Не играмо се са нашом економијом“, каже Мали.

Додаје да је ребалансом буџета обезбеђено чак 88 милијарди динара више за капиталне инвестиције.

„Ми у овом тренутку имамо четири аутопута која градимо – Прељина-Пожега, Моравски коридор, Сремска Рача – Кузмин и Нови Сад – Рума. До краја године крећемо у изградњу још четири аутопута“, навео је Мали.

Подсећа да је обезбеђен новац и за београдски метро, као и за пољопривреднике у износу од 4,9 милијарди динара, а дупло је већи и буџет за екологију, па се тако креће са пројектима изградње канализације и фабрика за пречишћавање отпадних вода.

„Хоћемо да будемо још бољи, да отварамо нове фабрике и до краја године имамо раст од шест одсто“, каже Мали.

На питање шта је највећи изазов у економији ове године, Мали каже да је то глобална економија.

„Србија је успешна у набавци вакцина, за разлику од многих земаља, успешни смо у имунизацији, и овим путем позивам грађане да се вакцинишу, јер је то једини начин да се економија потпуно отвори и да се вратимо нормали. Оно што нас брине је што су неке друге земље, које су наши важни спољно-трговински партнери, спорије у вакцинацији и отварању екониомије. Управо зато смо ребалансом издвојили средства за пројекте који само од нас зависе. Ауто-путеви, путеви, метро, то су пројекти који гурају наш БДП напред и то је одговорна економска политика“, каже Мали.

Министар се осврнуо и на наградну игру „Узми рачун и победи“ и рекао да је веома задовољан резултатима.

„Веома смо задовољни резултатима наградне игре. Грађани могу поново слати коверте са рачунима. Овогодишњи наградни фонд је повећан и у игри за добијање награде је 16 станова и 60 аутомобила“, каже Мали.

Додаје да одлично иде и наплата пореза.

„У првој половини овог месеца наплатили смо пореза за две милијарде динара више, али наградном игром желимо да наставимо да подижемо свест о узимању рачуна и борби против сиве економије. Прошле године смо имали 11,5 милиона коверата, што је 115 милиона рачуна, а вредност пореза од тих рачуна је била 100 милиона евра. Узимање рачуна и наплата пореза је веома важна, јер значи и више новца у буџету, како за пакете помоћи, тако и за вакцине, нове путеве, школе, болнице, вртиће, веће плате и пензије“, закључио је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг