Министар финансија Синиша Мали каже да је држава нашла начин да издвоји додатна директна новчана средства за привреду и запослене, тако да ће у наредна два месеца бити исплаћено још 60 одсто минималне зараде запосленима, а за један месец ће бити одложени и порези и доприноси на зараде.

Мали је рекао да ће прва уплата у руке запослених стићи већ до 10. августа, док друга уплата следи у септембру.

„То је око 18.000 динара по запосленом за један месец, односно око 155 евра“, рекао је министар.

Он је подсетио да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра, а да ће ова додатна издвајања државу коштати још око 66 милијарди динара.

„Након што смо у претходна три месеца исплатили три минималне зараде за 1.050.000 запослених у 235.000 привредних субјеката, нашли смо простора да наставимо са овим мерама тако да ће у наредна два месеца бити исплаћено још 60 одсто минималне зараде запосленима, а за један месец ће бити одложени и порези и доприноси на зараде“, рекао је Мали, а преноси у саопштењу Министарство финансија.

„Са овом додатном подршком долазимо до износа од око 5,7 милијарди евра, што је 12,2 одсто нашег БДП-а. Дакле, држава ће за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће нас одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара“, истакао је Мали. Он је додао да се очекује да почетком наредне недеље на седници Владе Србије буде усвојен и правни акт којим ће јасно бити дефинисан наставак директне помоћи за привреднике.

„Трудићемо се да овај процес и даље буде што лакши и ефикаснији, а како би сви што једноставније могли да добију свој новац“, рекао је министар финансија.

Како је додао, поносан је што је Србија једна од ретких земаља у свету која може да се похвали оволиком подршком за привреду.

„Ретко која земља у свету, чак и оне које су много богатије од нас, може да се похвали оволиком подршком и уделом у БДП-у од чак 12,2 одсто. Такође, ретко која земља у свету може да се похвали да на тај начин, директним давањима, подржава своју привреду у периоду од скоро пола године“, навео је Мали.

Србија је, наводи Мали, овом огромном досадашњом подршком показала да је прави партнер привреди, и да привредници и запослени могу да се ослоне на државу у најтежим тренуцима.

„Свако досадашње обећање смо испунили, тако да могу да нам верују да ће тако бити и даље. Мислим да сви треба да будемо поносни на нашу државу, и на то како се понаша у најтежим тренуцима за грађане и привреду“, навео је министар Синиша Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг