Топола – Министарка здравља Даница Грујичић посетила је данас Дом здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи. Она је обишла ову здравствену установу у пратњи директорке Дома здравља Валентине Пајић и председника Привременог органа у општини Топола Драгана Јовановића.

Фото: ТопПрес

„Колико сам успела  за ово кратко време да видим организација здравствене заштите у Тополи је заиста одлична и она  представља прави пример како су локалне самоуправе које су водиле рачуна о здравственој заштити свог становништва радиле. Пре свега овај нови објекат који још није завршен, али ево сада сам разговарала са директорком и председником општине да се можда направи један мањи стационар да људи не би морали за оно што се овде може помоћи да иду ноћи и по кијамету ни до Аранђеловца ни до Крагујевца. Колико сам схватила потребно је за патронажну службу која покрива велику територију скоро 40 километара у круг да се прибаве нови аутомобили, санитета имају и ја се захваљујем фондацији принцезе Катарине која је доста урадила и видим да је Топола у знаку Карађорђевића“, изјавила је Даница Грујичић, министарка здравља.

Фото: ТопПрес

Она је обишла и стару зграду у којој се налази гинекологија и стоматологија и обећала  помоћ ресорног Министарства за очување и реконструкцију старих објеката у оквиру Дома здравља.

„Стари објекти су нешто што треба чувати, али ако кров прокишњава морамо напавити пројекат и ту ће министарство да вам помогне да се замене прозори и сачува зграда. Похвале за све раднике овде, видим да су организовани и да добро раде, можда ћемо појачати рад амбуланти на селу и овде их има. Сачувана је стоматологија то ме радује и наш план је организација и оспособљавање стоматолошких служби у Домовима здравља“ истакла је министарка.

Фото: ТопПрес

Директорка Дома здравља исказала је захвалност на овој посети министарки и нагласила да се цео колектив ове здравствене установе труди да превентивна медицина у Тополи ради у свим капацитетима.

„Драго ми је да је министарка задовољна оним што је видела јер се ми трудимо да радимо свим капацитетима на општој медицини,  гинекологији и педијатрији.  Имамо проблем са лекарским кадром, ту смо заиста увек у мањку, али уз помоћ Министарства, уз помоћ локалне самоуправе трудимо се да све те проблеме наши пацијенти не виде и не уоче и да радимо 24 сата. Ово је Дом здравља који пружа хитну медицинску помоћ, након прве и друге смене  24 сата, а то могу да вам и наши пацијенти као задовољство искажу. Ја као директор Дома здравља могу да обећам да у будућем периоду оно што ја могу да урадим биће преко 100 одсто и биће видљиво уз помоћ министарства и локалне самоуправе јер се ми поносимо нашим крајем, коренима и Карађорђевићима“, рекла је докторка Валентина Пајић.

Фото: ТопПрес

Министарка Даница Грујичић је једини министар здравља који је у задњих 30 година дошао и на овакав начин обишао Дом здравља у Тополи, рекао је обраћајући се присутнима Драган Јовановић, председник Привременог органа у Тополи.

„Ми смо једина локална самоуправа која је комплетно о свом трошку, а овде је уложено више од милион евра  уредила овај објекат без динара помоћи од било кога са стране. И зато је сада потребно да нам Министарство помогне у завршетку овог другог дела објекта и код старог објекта, ми смо радили делимичну реконструкцију али сада је потребна генерална. Имамо четири сеоске амбуланте и хоћемо и њих да уредимо“, казао је Јовановић.

Фото: ТопПрес

Министарка је током данашње посете имала прилику и да разговара са Снежаном Маринковић, председницом удружења „Волим живот“.

„Министарка је обећала помоћ и за онколошке пацијенте, нама недостаје мамограф јер имамо просторију а и докторка је на специјализацији. Удружење броји око 20 пацијената ту су и две докторке и углавном дајемо иницијативу за рад удружења а већ десет година смо активни и радимо на едукацији становништва“, рекла је Снежана.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес