Министарка Михајловић: Инспекције проверавају цене огрева

Министарка Михајловић: Инспекције проверавају цене огрева

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је  да су инспекције већ на терену и контролишу поштовање владине уредбе о цени пелета, која је ограничена на 320 евра по тони, да њихов рад даје резултате, у циљу стабилизације тржишта.

Михајловић је поручила да је, у енергетском билансу, важно да поред тога што водимо рачуна о производњи електричне енергије, о томе да имамо довољно гаса, нафтних деривата, водимо рачуна и о томе да домаћинства имају све што им је потребно за грејање, а то су пелет и огревно дрво.

„Држава је, управо имајући у виду да 110.000 домаћинстава користи пелет, а 750.000 огревно дрво, а да тога нема довољно на тржишту, ограничила цену пелета на 320 евра по тони, забранила извоз и сировог дрвета и пелета, али смо дошли до закључка да дефинитивно постоји застој у целом том ланцу“, рекла је Михајловић у Бајиној Башти.

Како каже, није застој само у „Србијашумама“, којима ће сигурно помоћи и војска уређивањем шумских путева, већ застој постоји и код продаје огревног дрвета и пелета.

„Зато су и Тржишна и Шумска, као и Пореска управа, кренуле на терен. Јуче је рађена инспекција у седам јединица локалне самоуправе – Нишу, Лесковцу, Врању, Тутину, Ивањици…“, рекла је министарка.

Од 30 субјеката, колико је инспекција проверила, само је 13 имало све што је потребно за легалну продају, док се сви остали налазе у прекршајном поступку и одузима им се огревно дрво.

Што се тиче пелетара, Пореска управа, такође, креће у контролу свих произвођача пелета, рекла је Михајловић.

„Сигурно ће се у наредних седам до осам дана знати и ко је радио како треба, ко је заиста давао оно што има, а ко није. То је важно, да би смо стабилизовали тржиште и да би грађани могли да купе оно што им је потребно“, рекла је Михајловић.

Подизање енергетске ефикасности национални циљ

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић посетила је Предшколску установу „Невен“ у Бајиној Башти и том приликом обишла просторије у којима је замењена столарија, постављена термоизолација, реконструисан кров на који су постављени соларни панели.

Предшколска установа „Невен“ изграђена је 1977. године и до сада на њој нису рађене веће реконструкције.

Михајловић је скренула је пажњу на уштеду која се остварује улагањем у ову предшколску установу.

„Ова општина је пример како може држава заједно са општином да сарађује и ради на, пре свега, добробити грађана ове локалне самоуправе. Посебно сам поносна на овај вртић, зато што смо заједнички, не маоим новцем успели да кроз пројекат енергетске ефикасности створимо простор за децу који ће сигурно бити квалитетнији за све оно време које они бусу проводили у овом вртићу“, рекла је она.

Каже и да ће овај пројекат омогућити не само смањење енергије која се улудо трошимо и омогућити општини и самом вртићу да новац који издвајају за плаћање рачуна буде готово 60 одсто нижи него што је то био у претходном периоду.

Михајловић је рекла да је подизање енергетске ефикасности свакако један од националних циљева Републике Србије.

„Држава Србија и Влада Републике Србије су још пре две године одлучили да један од наших приоритета у енергетици свакако буде подизање енергетске ефикасности. Србија троши четири пута више енергије него све земље нашег окружења. Србија троши два пута више топлотне енергије него што троше земље у окружењу и земље Европске Уније“, рекла је Михајловић.

Она је навела и да сви појекти који се односе на енергетску ефикасност достижу вредност од 500 милиона евра.

„То значи да ће Србија, практично за три, три и по године моћи да каже да је уштедела производњу једне термоелектране од 50 мегавата, да ће Србија сигурно да смањи емисију угљендиоксида, само из тих пројеката за преко 100.000 тона, а да не говоримо о ономе што се зоцу финансијске користи. Према томе, подизање енергетске ефикасности је национални циљ али је то и циљ који помаже да људи економски, енергетски боље живе у двојој општини“, рекла је Михајловић.

Министарка је позвала грађане Бајине Баште да се пријаве на јавни позив општина и учествују у пројекту подизања енергетске ефикасности, јер држава заједно са јединицом локалне самоуправе даје 50 одсто субвенција за замену столарије, котлова, изолације.

Председница општине Бајина Башта, Весна Ђурић захвалила се на дугогодишњој сарадњи ове општине са Министарством рударства и енергетике и истакла значај ове инвестиције.

„Вредност овог пројекта је 16,5 милиона динара од стране министарства рударства и енергетике и 8 милиона које је суфинансирала општина Бајина Башта.

Посебно у овим турбулентним временима када смо сведоци свега што се дешава са енергентима и енергетском кризом, завршетак унапређења енергетске ефикасност овог вртића је од изузетног значаја. Самим тим смањујемо губитке топлотне енергије, смањујемо потрошњу електричне енергије и добијамо на квалитету пружања услуга нашим најмлађим становницима“, рекла је Ђурић.

Председница општине је истакла да је општина Бајина Башта ове године прошла на конкурсу Министарства рударства и енергетике када је у питању унапређење енергетске ефикасности приватних лица.

„Општина је за ту намену определила 8,5 милиона динара и 8,5 милиона од стране министарства рударства и енергетике, што је 17 милиона и још 17 милиона учешћа грађана. За општи у од 26.000 становника 34 милиона динара није мала сума и по процени стручњака из министарства та сума може да задовољи око 160 домаћинстава наше општине“, закључила је Ђурић.

Десимир Поповић, начелник Златиборског округа истакао је да је 8 од 10 општина колико их има у овом округу учествује у националном програму енергетске ефикасности и да је свеукупна вредност пројекта 260 милиона динара, а да је уштеда која се остварује око 13 милиона киловата што је око 60 милиона динара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг