Министарство рударства и енергетике саопштило је данас да је донело предлоге препорука за државну управу, јединице локалне самоуправе, предузећа у државном власништву, привреду и домаћинства, за смањење потрошње електричне и топлотне енергије.

„Када је реч о локалним самоуправама, органима државне управе, државним предузећима, јавним установама и привреди, предлог препорука су рационалнија употреба јавне расвете, ограничење рада декоративне расвете на јавним објектима, коришћење ЛЕД расвете, замена столарије и генерално унапређење енергетске ефикасности, постављање соларних панела, прелазак са грејања на струју на други вид грејања и коришћење топлотних пумпи, што би требало да омогући смањење потрошње енергије за 15 одсто у односу на исти период прошле године“, навело је Министарство.

Посебно је важан, како се истиче, предлог препоруке да сва јавна предузећа направе план уштеде потрошње, а да ЈП у енергетском сектору направе и планове за смањење губитака дистрибутивне и преносне мреже.

Када је реч о домаћинствима, предлози препорука односе се на рационалније коришћење, пре свега електричне енергије.

„Министарство ће упутити молбу ЈП ЕПС да опширније могућности за смањење потрошње електричне и топлотне енергије за домаћинства доставља уз рачуне за утрошену енергију, а предлог препоруке је и да ЈП ЕПС стимулише штедњу кроз одобравања додатних попуста за купце који смање месечну потрошњу у односу на исти месец претходне године“, каже се у саопштењу.

Један од предлога препорука је и подизање јавне свести о важности енергетске ефикасности, рационалне употребе енергије и коришћење ОИЕ са циљем смањења потрошње.

Детаљнији подаци и предлози препорука за смањење потрошње електричне и топлотне енергије налазе се на линку:

<https://www.mre.gov.rs/aktuelnosti/saopstenja/predlog-preporuka-za-smanjenje-potrosnje-elektricne-i-toplotne-energije>

Михајловић: За сада препоруке за штедњу, ускоро и попусти за домаћинства

Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас за Танјуг да је предлог препорука за смањење потрошње електричне и топлотне енергије, које је донело то министарство, за сада само на нивоу препоруке, али да су оне послате влади и да би било добро да их она усвоји као одлуку.

Михајловићева је, такође, истакла да је ЕПС-у послат захтев да размотри на који начин ће финансијски стимулисати домаћинства која мање троше електричну енергију и изразила очекивање да ће се веома брзо са тим изаћи у јавност.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је у суботу да нису планиране никакве рестрикције струје и искључења и најавио да ће уместо тога домаћинства који буду штедела струју добити велике попусте.

Министарство енергетике је саопштило данас да је донело предлоге препорука за државну управу, јединице локалне самоуправе, предузећа у државном власништву, привреду и домаћинства, за смањење потрошње електричне и топлотне енергије које би, како је поручило, требало да почну да се примењују што пре и то, од 1. септембра до 31. марта.

„Дакле, ми смо послали препоруке (за штедњу) ка влади, ка другим министарствима да погледају и допуне ако сматрају да је још нешто потребно. Наше је мишљење да би било добро да влада усвоји овакве препоруке и да покушамо заједно да их заиста и остваримо“, рекла је Михајловићева Танјугу.

Михајловићева каже да то јесу за почетак само препоруке, како би сви видели да њихова реализација није тешка.
„И да није страшно да искључимо светло у другој просторији у којој не боравимо и да није страшно да мало смањимо светиљке у овој кризи. И да држава нема разлога да даје толике стотине и стотине милиона евра за увоз рецимо електричне енергије или рецимо за увоз угља“, навела је министарка.

Додаје да је Министарство рударства и енергетике када је донело предлог препорука и пустило их у јавност послало писма јавним предузећима, пре свега ЕПС-у са две молбе или два захтева.

Један је да уз рачун који грађани добијају, домаћинства за утрошену електричну енергију свакако иде и прилог који ће садржати како може да се штеди енергија у једном домаћинству, каже Михајловићева.
Други захтев је, додаје, да ЕПС седне и види на који начин ће финансијски стимулисати она домаћинства која мање троше односно штеде електричну енергију.

„Рецимо, домаћинства која су уштедела енергију у овом месецу у односу на месец претходне године, дакле од њих очекујемо да добијемо тај план и онда ћемо сести са Министарством финансија и верујем јако брзо изаћи са тим како ћемо финансијски додатно стимулисати домаћинства да штеде електричну енергију“, рекла је Михајловићева.
Напомиње да се Србија налази у тешкој енергетској кризи која је узрокована пре свега ратом у Украјини и енергетском кризом у Европи.

„Сигурно да има разлога делом и у лошем управљању у ЕПС-у. Србија данас увози електричну енергију. Министарство рударства и енергетике већ две године ради на пројектима енергетске ефикасности, ако стварно хоћемо да мање увозимо електричну енергију, а увезли смо јуче негде 4,5 одсто од наше потрошње, онда поред тога што се трудимо да повећавамо производњу унутар ЕПС-а, морамо да учинимо све да смањимо увоз“, навела је министарка.
Један од начина, како каже, јесу свакако препоруке које је Министарство рударства и енергетике спремило и пустило у јавност, а тичу се тога како на који начин да смањимо потрошњу топлотне и електричне енергије.

„Те препоруке се не односе само на домаћинства, односе се и на општине и градове, на државна предузећа, јавне установе и на државну управу. Оно сто је најважније је да сви схватимо да нема ни једног разлога да се не понашамо солидарније у односу на енергију која је данас најскупља, која никад није била тако скупа. Мегават електричне енергије је данас 700 евра, а био је пре годину дана 50. Зашто бисмо толики новац давали уколико можемо нешто да учинимо“, поручила је Михајловићева.

Истиче да се јединицама локалних самоуправа препоручује да смање јавно осветљења и да то смањење може да буде до 33 одсто.

„На пример, препоручује им се да крену у набавку лед светиљки ко то до сад није урадио. Препоручује им се, такође, да смање осветљења на репрезентативним зградама… Државним предузећима се тражи и инсистира посебно предузећима у енергетском сектору и ЕПС и ЕМС итд. да припреме своје планове уштеде на минимум 15 процената, с обзиром да они јако добро знају где троше највише енергију. Дакле, они су ти који треба да направе свој план како ће на годишњем нивоу смањити потрошњу електричне енергије за 15 одсто“, навела је Михајловићева.

Додаје да предузећа као сто су железнице, Путеви Србије и сва друга предузећа, такође, имају сличне обавезе.
„Када говоримо о домаћинствима, будући да се дневна потрошња електричне енергије од 42 одсто односи на домаћинства, а негде 22 одсто долази на индустрије, са једне стране ћемо овим препорукама смањити потрошњу, а сад друге, свако домаћинство ће у односу на то имати нижи рачун за електричну енергију. Дакле нема разлога да не водимо рачуна о томе како кувамо, да ли поклапамо наша јела, да ли онда када прокључа вода смањујемо шпорет па самим тим и потрошњу за неких 60 одсто, да ли водимо рачуна како укључујемо машине за веш и за судове, па зашто да их укључујемо ако имамо два, три суда – ајде са сачекамо да то буде пуно“.

Михајловићева истиче да зато треба видети и како грејемо наше станове, да ли имамо 30 степени или 25 или можемо да имамо нешто мање. Како је рекла, министарство је буквално за све, од топле воде па до грејања, дало препоруке како је могуће смањити потрошњу електричне енергије, на начин да грађанима и даље све буде доступно.

„Да све имате и да ни у чему не оскудевате, а да опет не трошите толико и самим тим да вам рачун буде нижи“, закључила је Михајловићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ