Министарство информисања и телекомуникација најоштрије је осудило поступке народног посланика Радомира Лазовића када је у току протеста испред зграде Јавне медијске установе Радио-телевизија Србија спрејом офарбао пинк бојом таблу на којој је исписан назив јавног сервиса.

Том приликом изузетно забрињавају и речи посланика упућене Јавном медијском сервису – сматрајте ово упозорењем, наведено је у саопштењу Министарства.

Истиче се да је Лазовић, иако је у обраћању присутнима реторички изразио неслагање са уређивачком политиком јавног медијског сервиса, упркос константном јавном залагању за уздржавање од позивања на насиље, својим поступком још једном јасно показао које су то вредности за које се залаже.

„Нико нема право, па ни народни посланик, да вређа, напада и понижава рад медијских установа, као и да уништава имовину“, наглашава Министарство информисања и телекомуникација.

Указује се да су слобода изражавања и различитост мишљења темељне вредности нашег друштва и да ће Министарство увек подржавати слободу медија и говора, али да претње, као и уништавање имовине не представљају ни једну демократску вредност, већ напротив вандализам.

„Подсећамо да је Законом о јавним медијским сервисима предвиђено да у обављању основне делатности јавни медијски сервис има институционалну аутономију и уређивачку независност, посебно у погледу утврђивања концепције и одређивању програмских садржаја у складу са овим Законом“, наведено је у саопштењу.

Министарство апелује на све учеснике у јавним обраћањима да обрате посебну пажњу на сваку изговорену реч и да се суздрже од претњи, јер нико нема права да угрожава безбедност медијских радника са чијом се уређивачком политиком не слажу.

ТопПрес/  Извор: Танјуг