Министарство одбране и Војска Србије расписали су конкурс за доделу ученичких стипендија за школску 2022/23. годину. Могућност да обезбеде финансијску подршку од 20.000 и 25.000 динара месечно током школовања и сигурно радно место у систему одбране након завршетка школовања добиће 65 дечака и девојчица који уписују трећу и четврту годину средњих школа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или локална самоуправа.

Право на ученичку стипендију имају ученици средњих школа који стално (за сваку школску годину посебно) постижу најмање врлодобар успех у учењу и одличан успех у владању. Кандидати који задовољавају критеријуме психолошке и здравствене процене као и безбедносне услове рангираће се, осим по успеху у досадашњем школовању, и по социјално-економском статусу њихових породица будући да ће предност имати ученици чији родитељи имају нижа примања.

Војска Србије, Сектор за материјалне ресурсе и Универзитет одбране Министарства одбране стипендије нуде углавном за завршне године четворогодишњих и трогодишњих техничких, електротехничких, хемијских, машинских и саобраћајних школа, док Управа за војно здравство Министарства одбране нуди стипендије за трећу и четврту годину медицинских школа у четворогодишњем трајању.

Ученици ће по завршетку школе бити примљени у радни однос у статусу подофицира или цивилних лица у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Сремској Митровици, Бачкој Тополи, Батајници, Никинцима и Зуцама, што је за сваку стипендију унапред назначено.

Уговором о стипендирању предвиђено је да корисници стипендија у радном односу у МО и ВС проведу најмање двоструки период стипендирања.

Рок за пријављивање на конкурс и подношење потребних докумената је најкасније до 30. септембра.

Детаљи услова конкурса доступни су на линку.

ТопПрес/ Извор: РТВ