Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и ове године субвенционише најповољније кредите за пољопривредне произвођаче за шта је у буџету опредељено 1,2 милијарде динара, а рок за подношење захтева је 15. октобар, објавило је данас ресорно министарство.

Право на кредитну подршку имају физичка лица, носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници и правна лица, односно земљорадничке задруге са најмање пет чланова, микро и мала правна лица.

Физичка лица и предузетници могу остварити право на кредитну подршку под условом да је укупан износ кредита до шест милиона динара, а правно лице под условом да је укупан износ кредита до 18 милиона динара.

Фиксна каматна стопа је 3 одсто на годишњем нивоу, односно 1 одсто за физичка лица са пребивалиштем на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, за жене, за оне који ове године навршавају највише 40 година живота, а на кредите за набавку ђубрива не плаћа се камата.

Из Министарства пољопривреде наводе да је овај вид финансирања намењен инвестиционим улагањима у нову пољопривредну механизацију и опрему, за набавку животиња, развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, инвестициона улагања у нову пољопривредну механизацију и опрему, као и за набавку хране за животиње.

Поједине банке са којима је министарство завршило поступак потписивања уговора, већ су почеле са пријемом захтева и исплаћивањем првих кредита пољопривредницима.

ТопПрес/  Извор: Танјуг