Србија ће током ове године инвеститоре од посебног значаја привлачити укупним фондом од 9,3 милијарде динара. Од тог новца се финансирају обавезе које је држава преузела ранијих година, али и уговори који ће се тек склопити. Исту политику субвенционисања инвеститора Србија ће наставити и наредних година. Већ следеће, како се види из овогодишњег буџета, предвиђа се 12 милијарди динара за ове потребе.

У прошлогодишњем буџету, инвестиције од посебног значаја на располагању су имале државну подршку од чак 14,8 милијарди динара. Министарство привреде наставиће да пружа подршку бизнису на три „фронта“. Поред великих улагача, подржаваће се предузетници и унапређење инфраструктуре.

– Буџет Министарства је развојни јер је 92,5 одсто средстава, односно 20,8 милијарди динара усмерено ка подршци привреди – кажу у Министарству привреде. – Између осталог, за подстицај привреди издвојено је 13,63 милијарде динара. Од тога је за подстицање инвестиција одвојено 10,52 милијарде динара, док је за подршку развоју предузетништва издвојено 3,11 милијарди динара. Од тога је три милијарде динара одвојено за три програма подршке сектору малих и средњих предузећа. И то за набавку опреме, почетнике у пословању и развојне пројекте.

Када је реч о инфраструктурним пројектима и мерама регионалног развоја, издвојено је 1,76 милијарди динара. Министарство је за реализацију инфраструктурних пројеката којима се унапређује привредни амбијент у градовима и општинама Србије определило 1,67 милијарди динара, док је 90 милиона динара опредељено за мере регионалног развоја. За подршку предузећима у поступку приватизације опредељене су 0,3 милијарде динара.

Држава очигледно намерава да преузме уделе појединих привредних друштава. За оснивачки улог Србије у предузећима одвојено је 2,85 милијарди динара. Годину раније, ова ставка „вредела“ је свега пет милиона динара. Како би привукла што више продукција да у Србији снимају филмове, серије, рекламе, држава ће их подржати са 700 милиона динара.

Коме иде новац

Средства за улагања од посебног значаја иде и на обавезе које су раније преузете. Тако да део иде на спровођење уговора о заједничком инвестиционом улагању између Републике Србије и „Фијат групе“, као и уговора о оснивању „Ер Србије“. Међу већ склопљеним уговорима и корисницима ових средстава су „Трендтекс“, „Џонсон електрик“, „Чипс веј“, Фабрика дечје хране, „Алко група“…

ТопПрес/ Извор: Новости