Топола –  У Министарству рударства и енергетике јутрос је одржан састанак на коме су присуствовали потпредседница Владе и министарка рударства Зорана Михаиловић, председник општине Топола Игор Петровић и већник за инфраструктуру Драган Јовановић. Повод састанка био је најављено геолошко истраживање  племенитих и обојених метала на 84 квадратна километара планине Рудник, на подручју општина Топола, Горњи Милановац и Љиг. На данашњем састанку како је објавио на свом фејсбук профилу председник општине Топола Игор Петровић Министарство је донело решење којим се изузима територија општине Топола из планираних истраживања.

„Победа Тополе уз помоћ и подршку Министарства рударства и енергетике, а пре свега потпредседнице Владе Србије и министра проф. др Зоране Михаиловић.
То је резултат данашњег састанка у Влади Србије на коме су присуствовали министарка, помоћник министра за рударство Дејан Милијановић, члан општинског већа за инфраструктуру Драган Јовановић и ја.
У наредном периоду изменићемо Просторни план општине Топола и обезбедити да Топола у будућности никада више не буде мета истраживања и експлоатације племенитих и обојених метала“, написао је Петровић на фејсбуку.

Такође, након одржаног састанка на фејсбуку се огласио и члан општинског већа Драган Јовановић, који је потврдио информацију да се на територији општине Топола неће вршити геолошка истраживања и најавио подршку суседним општинама Љиг и Горњи Милановац.

„Наши захтеви су били јасни, да се одмах донесе решење којим се обуставља било каква радња везано за истраживање руда на територији општине Топола и то је решено, министарка је одмах рекла да ће већ данас потписати изузеће Тополе. Укратко, наши аргументи су били да се села са територије општине Топола (у овом случају Јарменовци и Војковци), не могу ни на који начин укључити у истраживања обојених метала.  Оно што сам покушао да укажем министарки јесте да се треба отканити уопште од Рудника и било каквог копања по овој прелепој планини, јер на падинама ове планине веома је тешко утврдити међе где је општина Топола, а где је Горњи Милановац и сада код нас неће моћи, а код њих хоће. У сваком случају ми смо тренутно успели али смо свесни да је ово само први корак. Подржаћемо и наше комшије са Рудника, Мајдана и других места која остају угрожена да се и они изборе. Општина Топола ће наставити са јасним циљем да покуша трајно решење овога проблема, ако суседне општине буду желеле да урадимо неко заједничко решење да се у будућности ове ствари не понављају“, написао је између осталог на свом фејсбук профилу већник за инфраструктуру у општини Топола Драган Јовановић.

Подсећамо, Министарство рударства и енергетике је 26. априла 2021. донело решење о дозволи истражних ископавања племенитих и обојених метала на 84 квадратна километара планине Рудник, на подручју општина Топола, Горњи Милановац и Љиг.

ТопПрес

One thought on “Министарство рударства одустало од геолошких истраживања на територији општине Топола”
  1. U Ljigu ,umesto da država ulaže u banju, pošto je banja Ljig , jedina banja u Srbiji za kožne bolesti! Oni bi da kopaju… i unište sve!!!!!

Comments are closed.