shutterstock

Увоз крушке у Русију није забрањен већ привремено обустављен док експертски тимови обе стране не обаве консултације, саопштило је Министарство пољопривреде.

Министарство се огласило поводом одлуке Руске служба за фитосанитарни надзор да привремено забрани увоза крушака из Србије, због сумње да су увезене из трећих држава.

Та служба је навела да је током провера увоза крушака из Србије у фебруару ове године нашла сорту „конференција“ која није карактеристична за Србију.

Министарство пољопривреде Србије је навело да у фебруару није било извоз крушака наруско тржиште, док је неколико мањих испорука било у јануару, а да се највише крушке извози се у периоду септембар – децембар.

„Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља очекује да ће се интезивном комуникацијом са руском страном брзо разрешити све недоумице. Пуном сарадњом обе стране кроз заједнички мониторинг који се спроводи на заједничким тачкама прегледа, руска страна може да се увери у знање и стручност наших инспектора као и капацитете произвођача и извозника“, истакло је Министарство

ТопПрес/ Извор: Бета