Министарство здравља данас је наложило ванредни инспекцијски надзора у општим болницама у Аранђеловцу и Ужицу, као и проверу стручног рада поводом компликација које су узроковале смрт трудница Бојане Сарић из Аранђеловца и Исидоре Мићић из Ужица.

„Поводом компликација насталих приликом порођаја Бојане Сарић из Аранђеловца, а које су довеле до смрти породиље, по налогу директора Здравственог центра у Аранђеловцу у току је спровођење ванредне унутрашње провере квалитета стручног рада. Такође, данас је почео и ванредни инспекцијски надзор Министарства здравља у Општој болници у Аранђеловцу“, саопштено је из Министарства здравља.

Инспекција Министарства здравља, како наводе, тренутно проверава поступање здравствених радника приликом збрињавања и лечења преминуле Исидоре Мићић.

Такође, како наводе, наложена је и клиничка обдукција.

„Поводом компликација насталих код труднице Исидоре Мићић из Ужица које су узроковале смрт труднице и плода, на захтев директора Опште болнице у Ужицу формирана је комисија за спровођење ванредне унутрашње провере квалитета стручног рада у вези са лечењем пацијенткиње“, наводи се у саопштењу.

Министарство здравља Републике Србије ће, како наводе, поштујући законску процедуру, јавност обавестити о чињеницама које ће бити утврђене након окончања инспекцијског надзора.

Трудница у Ужицу примљена је 3. марта у тешком општем стању, у шестом месецу трудноће, дете је било без знакова живота, предузете су све мере, али је пацијенткиња преминула, потврдила је раније за Танјуг директорка Здравственог центра Ужице Наташа Гаговић.

Према писању београдских медија, породиља из Аранђеловца је преминула 4. марта у Београду након што јој је после порођаја остала постељица, што је, како пишу, изазвало бројне компликације.

ТопПрес/ Извор: Танјуг