Чачак – Некада се празилук сматрао сиротињском храном али последњих година ово поврће се све више узгаја и цењено је на тржишту. Пољопривредници који се одлуче за празилук неће се покајати јер уз минимална улагања може се доћи до пристојне зараде. Мирослав Милојевић из чачанског села Горња Горевница на осам ари посадио је празилук и није се покајао јер ово поврће узгаја на органски начин и самим тим зарада је већа.

Фото: ТопПрес

„Празилук није захтеван јер су улагања минимална а зарада солидна, семе набављамо из Бугарске засадио сам осам ари, сејемо машински тако да посејемо у леје и једино што је захтевно то је четири плевљења“, каже Мирослав.

Цена из године у годину на откупу расте па може и да се заради од узгајања празилука.

„Дајемо на велепродају и цена је око 100 динара, задовољни смо јер је породичан посао, имамо воду јер је то основ за празилук, планирамо и да проширимо. Улагања су мала али има посла, када је потребно сакупимо мобу“, истиче он.

Мирослав Милојевић, Фото: ТопПрес

И уз много вредних руку посао се брзо заврши. Како је овај домаћин навео хемије у производњи нема само се додаје стајско ђубриво које је Милојевићима донело око шест тона укусног органског поврћа.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес