Млада Крагујевчанка Ђула Хидановић освојила награду на ликовном конкурсу „Солидарност нас спаја“

Млада Крагујевчанка Ђула Хидановић освојила награду на ликовном конкурсу „Солидарност нас спаја“

Крагујевац, Београд – Ђула Хидановић, ученица Школе са домом за ученике оштећеног слуха једна је од добитника награде оквиру ликовног конкурса „Солидарност нас спаја“ за календар развојног програма ЕУ ПРО за 2021. годину. На конкурс је пристигло 211 ликовних радова из 54 средње школе из 38 градова и општина. Награђено је 12 аутора најбољих радова, као и школа која се посебно ангажовала током трајања конкурса. Сам конкурс је имао за циљ да подстакне средњошколце да сликовито прикажу свој свет у години пандемије, као и начин на који они доживљају изазове које су нове околности поставиле пред цело друштво, саопштено је из ЕУ ПРО.

Европска унија (ЕУ) у сарадњи са Министарством за европске интеграције преко десет година подржава ово ликовно такмичење и на тај начин мотивише младе да буду активни и размишљају о важним друштвеним темама. Такође их и подстиче да испоље своју креативност и награђује талентоване ученике, као и школе које су посебно ангажоване у креативном раду са младима.

„Радови који су пристигли ове године су на неки начин посебнији, јер приказују колико је нова стварност значајно променила опште прихваћену реалност и приоритете. Они приказују разумевање ових промена и важности заједничког деловања како бисмо заштитили једни друге чак и када то значи жртвовање свакодневне удобности, а посебно за младе људе чији су животи и рутина највише промењени током пандемије. Оно што је најважније јесте да се ово разумевање пресликало на све нивое друштва. Солидарност међу људима, међу генерацијама, међу земљама је суштинска вредност Европске уније“, истакла је Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији на одржаној свечаној онлајн додели награда.

„Надам се да ће ова нова година да донесе лепшу свакодневицу, али да ће лекције научене ове године трајати много дуже него сама пандемија. Ученицима желим да остану ангажовани и промишљени и да својим заједницама наставе да доприносе на лепе и креативне начине као и до сада“, поручила је Матеја Норчић Штамцар.

10. Ђула Хидановић, школа са домом ученика оштећеног слуха, Крагујевац, награђени рад на ликовном такмичењу Солидарност нас спаја, фото: ЕУ ПРО

Ивана Ђурић, начелник одељења за комуникације, Министарства за европске интеграције нагласила је да тема овог конкурса је и кључна тема ове године у погледу односа Србије и Европске уније. „Солидарност је један двосмерни однос помагања, разумевања и саосећања две стране. Пандемија која је погодила читав свет је управо показала да солидарност између људи, народа и држава постоји. Када је реч о Србији и Европској унији та солидарност је добила једну нову димензију јер смо добили значајну помоћ од држава чланица, али смо и ми помогли земљама у окружењу када им је та помоћ била неопходна. Ученици су илустровали, разумели и презентовали радове који нам говоре на један другачији и уметнички начин ситуацију у којој се сви налазимо“.

„Ми смо уз подршку ЕУ и Министарства за европске интеграције у локалним заједницама спровели готово хиљаду пројеката и ти пројекти су се мењали, а оно што је константа и што траје све време је управо ово ликовно такмичење. Поносни смо што смо успели да ову позитивну иницијативу очувамо“, рекао је Марко Вујачић, шеф програма Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге, УНОПС честитајући ученицима и професорима који су се одазвали и који су учествовали на овом такмичењу и поред отежавајућих околности.

Школа са домом за ученике оштећеног слуха, Крагујевац је добила награду за најбољу школу захваљујући целокупном ангажовању током трајања конкурса.

ТопПрес