Велика Плана – Некоме су тешке животне околности одредиле да буде го и бос, а дрвосеча Ђорђе Младеновић из Старог села код Велике Плане сам је одлучио да хода без обуће, каже да му тако нaјвише прија. Босоногог га можете га пронаћи у шуми како припрема дрва, ливади или њиви, и многи се куну да су га само једном у животу видели обувеног, и то када је за Бадњи дан ишао по снегу да тражи свето дрво.

„Највише се се бавим сечом дрва у шуми, али играм фудбал и возим камион, и све то најлакше ми је када радим бос. Догоди се по некад да се забоде неки трн или камичак али убрзо испадне или га извадим, навикао сам тако“, казао је овај босоноги дрвосеча за РИНУ.

Ђорђе је босоноги дрвосеча, фото: РИНА

Традиција да ходају боси код Младеновића се преноси са колена на колено. Ђорђе није једини који хода без обуће и чарапа, већ и цела његова породица.

„Све псолове око куће радим без обуће, тако навикао од детињства. Када је мало хладније пете испуцају али то није страшно, сада су већ наши табани као храстова кора чврсти. Пре више од двадесет година убо ми се шљивов трн за кога кажу да је опасан, али након две године тај трн ми је сам испао и нисам имао никакве последице“, рекао је Ђорђев отац Живорад.

Сви чланови породице поштују необичну традицију, фото: РИНА

Младеновићи осим што ходају боси по селу, активно играју и велики фубдал, занемарујући то што им обућа није потребна.

„Терен нам је близу куће, када год се игра фудбал ја им се прикључим. Комшија из суседног села ушао је у дуел са мном ударио ме у ноге. Мени није било ништа, он је повредио своје, многи не верују али имамо сведоке“, додао је Ђорђе.

Оно што је сигурно да су чланови ове породице на добитку, јер за разлику од других они не троше много новца на радне и парадне ципеле, патике и чизме.

 

ТопПрес/ РИНА