Чачак – Град на Морави до сада је изнедрио велики број изузетних људи чије име је познато и цењено у читавом свету, а сада се Чачак може похвалити да међу својим грађанима има и једног амбасадора. Немања Грбић (1984) још један је пример да су образовање, рад и уложени труд најбоља препорука па је указом Владе, средином новембра, постављен за амбасадора Републике Србије у Републици Кореји. На ту дужност одлази са позиције координатора Сектора за билатералну сарадњу Министарства спољних послова РС.

„Свестан сам да сам до овог ранга стигао јако млад, тако да нова позиција за мене предстваља велику мотивацију, али и велику обавезу да оправдам све оно што се у овом тренутку од мене очекује. У Кореју путујем крајем јануара, а у Министарству спољних послова сам од 2009. године и ово је свакако својеврсна круна мог рада у дипломатији“, рекао је Немања за РИНУ.

Рођен је у Београду, али је по мајци Чачанин и тако се „изјашњава“. Ту је, како каже, провео безбрижне дане свог детињства иако су те деведесете биле све само не безбрижне. Одлуку да упише управо Међународне односе на Факултету политичких наука у Београду донео је сасвим случајно у трећем разреду Гимназије, иако му је било јасно да могућности запослења након завршеног факултета и нису баш тако обећавајуће. Ипак, имао је велику жељу која га увек гурала напред.. а, упорност и напоран рад могу довести до само једног резултата – успеха. Основне студије завршио је као студент генерације, а затим је уписао мастер студије Азије.

„Евидентно је да веома мали број људи након завршених Међунардних односа заправо и добије посао у Министарству спољних послова, али шансе постоје уколико сте вредни и квалитетни. Конкуренција је велика јер има много одличних колега са других факултета, али опет највећи број запослених јесу они са дипломом Факултета политичких наука. Ту се добија најбоља теоријска база за бављење дипломатијом. Ја сам се на конкурс за посао у Министарству спољних послова пријавио само са великом жељом, дипломом и неколико награда са такмичења у међународном праву које сам освојио током студија. Испоставило се да је то била добитна комбинација и тако сам почео да градим своју дипломатску каријеру „, каже Немања.

Службовао је у Јапану, у Амбасади Србије у Токију, као генерални секретар Kомисије Републике Србије за сарадњу са UNESCO, потом у Kабинету министра спољних послова, а затим као координатор у Сектору за билатералану сарадњу који прати и покрива рад свих наших амбасада у свету. Предстојећа мисија на позицији амбасадора у Републици (Јужној) Kореји је нова степеница у његовој дипломатској каријери. Овај Чачанин говори енглески, јапански, корејски и француски, а познаје и фарси, језик који се користи у Ирану и Авганистану, и бахасу, званични језик Индонезије. Пре неколико година управо у Кореји је проглашен за најбољег од 42 учесника програма за учење корејског језика, који је за младе дипломате из целог света организвала корејска амбасада. За Грбића, ово није била прва нтернационална награда јер је на сличном програму у Јапану, проглашен за најбољег говорника, након чега је у тој далекој земљи остао на позицији конзула и аташеа за културу при српској амбасади.

“После завршених мастер студија Азије, прилику да усавршавам прво јапански, а затим и корејски језик дочекао сам са одушевљењем. Различитост култура, нација и немерљиво животно искуство су оно по чему памтим свој боравак на истоку. Наравно, знање које сам добио захваљујићи програмима јапанске и корејске амбасаде, покушаћу да искористим ка даљем просперитету у каријери”, изјавио је Грбић.

Немања каже да иако ће каријеру наставити далеко од домовине, Чачак ипак заузима посебно место у његовом срцу. Са лепотама овог града, планином Каблар, реком Западном Моравом упознаје све пријатеље који први пут дођу у тај део Србије. И управо у гомили идола данашње омладине који неретко ходају по моралним ивицима, овај младић би могао да буде један од светлих примера на ког би могли, али и требало да се угледају.

ТопПрес/ РИНА