Млади и њихови родитељи треба да схвате да није срамота завршити занат јер су то занимања која се сада раде другачије него некада и плате су и до 2.000 евра, рекли су за Танјуг почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и ПР Инфостуда Милош Турински.

Атанацковић је казао да у Србији мањка радне снаге, у ИТ сектору има мање него у грађевинарству, те да је видљив недостатак занатских занимања што је оценио као последицу неуређеног образовања.

Истакао је да Запад, Европа, а посебно Немачка привлаче радну снагу те да наша привреда не може да пружи зараде и могућности као они.

„Позитивно је да ми за неког представљамо шансу за посао и већу зараду. Добро да имамо могућност да запошљавамо неке људе са Блиског и Далеког Истока. То је ствар на коју се морамо навићи“, рекао је он.

Оценио је да је за послодавце изузетно значајно да имају могућност набављања заменске радне снаге, јер би иначе била привреда у великом проблему.

Атанацковић је оценио да држава покушава да помогне кроз субвенције запошљавања младих.

„Треба проценити и где су оправдане потребе привреде да задржи школоване и способне наше људе, јер их није лако ни заменити“, рекао је он.

Додао је да је шанса Иницијатива Отворени Балкан која ће отворити могућност запошљавања из Северне Македоније и Албаније.

„Много је лакше да се прилагоди неко са Балкана него неког из Шри Ланке“, рекао је он.

Нагласио је и да су се, са напретком технологије, многа занатска занимања променила.

„Лакше се бавити занатским послом него пре пар деценија“, рекао је он.

Представник за медије Инфостуда Милош Турински рекао је да је тренд да сви који траже посао, а не само млади, сада прво гледају износ плате, па је навео да су се раније прво гледали међуљудски односи и могућност напретка.

Навео је да се највише траже запослени за трговину и продају, те да је ту и највише кандидата, а да су високо дефицитарна и ИТ занимања.

„Висока потражња је и за занатским занимања. Немамо мајстора“, рекао је он.

Навео је да би послодавци најчешће комбинацију формално образовано и искусног кандидата, те да се често тражи и са само средњом стручном школом.

„60 посто огласа за послове са сајта је са средњом стручном спремном“, рекао је он.

Потврдио је да су ИТ дефицитарна занимања јер их фали 15.000 али и навео да недостаје и 12.000 само возача.

„Грађевина је једна од најтраженијих категорија. Увозимо радну снагу најчешће из Турске, Индије и Кине. Недостају и спремачице које сада долазе из Непала, а возачи из Шри Ланке“, рекао је он.

Турински сматра да Србија мора да произведе нове кадрове кроз школство како би попунили позиције.

„Треба да младе и родитеље информишемо да бављење занатом није мање вредно. За електричара се нуди некад и почетна плата од 150.000 динара, а за водоинсталатера 2.000 евра“, рекао је он.

Додао је да је просек плата у ИТ сектору 1,6 хиљада евра, а и да ту појединачно плате достижу и 8.500 евра месечно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг