Министар финансија Синиша Мали најавио је вечерас да ће млади од 16 до 29 година почетком јуна добити по још 100 евра од државе Србије.

„Упркос свему, наши млади од 16 година ће 1. 2. и 3. јуна добити додатних 100 евра. То нема везе са изборима. Обећање које дајемо – испуњавамо“, рекао је Мали у емисији Хит твит на ТВ Пинк.

Он је подсетио да је првих сто евра добило милион и сто хиљада младих узраста од 16 до 29. година.

Српска пољопривреда је јака, грађани да не брину

Српска пољопривреда је јака, изјавио је Мали и поручио да грађани Србије, када је храна у питању, не треба да брину.

Он је изразио наду да сукоб у Украјини неће дуго трајати и истакао да Србија има 800.000 тона пшенице у складиштима, а да је тек посејано 620.000 хектара.

„Кукуруза милион тона имамо у складиштима, уља такође. Што се Србије тиче, наши грађани, када је храна у питању, не треба да брину. Када је гориво у питању, набављамо га, имаћемо довољно, сва складишта ћемо попунити и већ их попуњавамо“, поручио је Мали.

Он је рекао да је држава показала да грађани могу да се на њу ослоне у време кризе.

Он је истакао да грађани Србије не морају да брину и да су цене основних намирница замрзнуте.

Говорећи о томе колико се свет променио од када је почео рат у Украјини, Мали је рекао да је цена хране порасла, а да и даље постоји корона вирус.

„Имате и даље високу инфлацију која влада највише у Америци. Никада већу кризу у свету нисте имали, ево већ две године. И погледајте једну малу Србију. У осталим земљама нема уља, нема брашна, нема хлеба. У Аустрији продају хлеб у конзервама, у Италији осам евра је хлеб, то је 1000 динара. И погледајте ситуацију у једној малој Србији, ми опет као држава, преузимамо највећи терет ове кризе, показујемо одговорност, у нашој земљи замрзли смо цене основних животних намирница. Апсолутно имамо свега, грађани не морају да брину“, казао је Мали.

Србија мора да штити мир и стабилност и наше интересе

Ми морамо за штитимо мир и стабилност у нашој земљи и да обезбедимо даљи економски напредак, пораст плата и пензија, поручио је Мали и истакао да ће се Србија у будућности водити искључиво својим интересима.

„Ми штитимо интерес Србије, као што Мађари штите своје интересе“, рекао је Мали коментаришући поруку мађарског премијера Виктора Орбана украјинском председнику Володимиру Зеленском да су нове санкције Русији и испорука оружја Украјини противни интересима Мађарске.

„Замислите сада ситуацију и притисак на Орбана, који је председник Владе Мађарске, земље која је део ЕУ и Вишеградске групе и упоредите то са притиском на Александра Вучића. Ово је притисак на председника владе земље која је део ЕУ, а на нас који желимо да будемо део ЕУ, али желимо да чувамо наш суверенитет и независност, притисак је двоструко већи“, рекао је Мали.

Он је истакао да је Србија заузела принципијелан став и да је осудила нарушавање територијалног интегритета Украјине, али није увела санкције Русији.

„Оно што је за Србију важно је да ми штитимо наше интересе. Интерес Србије је најважнији за нас, то је политика председника Вучића и Владе Србије. Не желимо да нас води ни политика Запада, ни Истока“, рекао је Мали,

Он је додао да је Орбан рекао да њега интересује мађарски народ, као што је Вучић рекао да њега интересују српски народ и оценио да нема много земаља које су заузеле тако принципијелан став.

На питање да из опозиције кажу да Вучић чека да прођу избори да би увео санкције Русији, Мали је рекао да „ако је ико принципијелан, онда је то Вучић“.

„Притисци су огромни, никоме није лако у овој ситуацији, поготово не њему, али принципијелно смо заузели став који чврсто бранимо“, поручио је Мали.

Он је додао да је Србија мала земља и да мора да сарађује и са Истоком и са Западном, али да је за њу најважнији економски просперитет и очување мира и стабилности.

Интереси Србије су пут ка економској стабилности

Министар је казао да је од пресудног значаја у кризној ситуацији, изазваној ратом у Украјини, да се Србија залаже искључиво за сопствене интересе, како би се сачувала економска стабилност у земљи.

Мали је рекао да је управо то и политика председника Србије Александра Вучића, коме је приоритет да се у земљи очува мир и стабилност, зарад добробити свих грађана.

Мали се осврнуо на економске последице које је Србија имала након НАТО бомбардовања и закључио да се таква разарања и сукоби не смеју више никада догодити.

Мали је рекао да је Србија због бомбардовања директно изгубила око пет година у смислу економије, а сто хиљада људи је напустило земљу.

Мали је повезао тадашње околности са садашњом ситуацијом у Европи и истакао да председник Вучић, на основу пређашњих искустава, све време упозорава да је неопходно у овом тренутку да сачувамо мир и стабилност у земљи, као и да Србија не сме да се приклони ниједној великој сили, већ да заступа сопствене интересе.

Оценио је да је таква политика Александра Вучића од кључног значаја за сигурност и стабилност земље.

Подсетио је да је председник Србије је у Краљеву чин бомбардовања назвао агресијом и истакао важност неговања сећања на жртве, али и поручио да „морамо да идемо даље и сарађујемо на европском путу“.

„Србија седи на својој столици, дакле интересима Србије не могу да управљају ни Исток, ни Запад, већ грађани Србије, и то је принципијелна позиција коју наши грађани и председник заступају“, рекао је Мали.

Немамо избора, сем да наставимо дијалог

Немамо другог избора сем да наставимо дијалог, изјавио је министар, коментаришући реаговање земаља Квинте на одлуку Приштине да одбије „конструктиван предлог“ о гласању на изборима и оцену председника Србије Александра Вучића да је избацивањем Срба из институција на КиМ, убијен Бриселски споразум.

„Само кроз комуникацију и дијалог можемо да дођемо до решења“, рекао је Мали.

Он је оценио да су притисци на Србију огромни.

„Коме одговара јака Србија? У овом тренутку највећи број земаља из региона зове председника Вучића и пита да ли можемо да им дамо или продамо мало пшенице, кукуруза и уља. Коме је одговарала јака Србија, кад смо пре две године помагали свима у региону, јер смо први набавили све четири вакцине против короне. Нико од њих није имао ниједну вакцину“, рекао је Мали.

Оценио је да је „дестабилизација на Косову уперена ка томе да Срби са КиМ не могу да изађу на изборе, јер би највећи део гласова ишао Вучићу“.

„Цела ситуација, када је дестабилизација Косова у питању и када је дестабилизација региона у питању, иде против Србије“, рекао је Мали.

Како је навео, Србија је највећа земља Западног Балкана и доминантна економија.

„Због тога што растемо и што се развијамо, сви нам завиде. Није случајно што се ово дешава. Зато треба да будемо паметни, опрезни и сналажљиви и да се боримо за мир и стабилности „, рекао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг