Foto: Printscreen/YouTubeFoto: Printscreen/YouTube

У плану је да се у локалним самоуправама на територији Шумадијског округа уведу електронски системи доставе скупштиниских материјала и гласања, али и портали на којима ће се директно преносити седнице Скупштине и градских и општинских већа. Овај систем је презентован представницима локалних самоуправа на седници Савета Шумадијског управног округа. Том приликом је речено да ће се увођењем овог система остварити велике уштеде, али и допринети бржем и ефикаснијем раду органа локалних самоуправа.

“Бенефит свега овога је и увођење јавности у рад локалних самоуправа, доступност грађанима да сазнају како се у њихово име доносе одлуке и куда иде њихов новац”, рекла је начелник Шумадијског управног округа, Биљана Илић Стошић.

Представницима локалних самоуправа Шумадијског округа подршку у модернизацији рада пружио је државни секретар у Министарству за државну управу и локалну управу, Иван Бошњак.

“У духу свеопште модернизације рада локалних самоуправа, односно комплетне државне управе у Србији, имали смо прилику да подржимо боље и сврсисходније увођење електрноских система за гласање и доставу скупштинских материјала. Уједно, да се уверимо да и на нивоу локалних самоуправа у Шумадији постоји интересовање да се иде напред, да буду на неки начин авангарда у Републици Србији, али и да грађанима и јавности на најбољи начин представе оно што раде”, изјавио је Бошњак.

Иначе, град Чачак је прошле године увео систем електронске доставе материјала за седнице Скупштине и Градског већа. То је донело бројне олакшице у раду органа ове локалне самоуправе, али и велику уштеду кроз смањење трошкова за штампање и доставу материјала. На седници је речено да ће овим системом на нивоу једног мандата од четири године град Чачак уштедети осам милиона динара.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Бранко Вукашиновић