Чачак – Пролећни мразеви, често невреме праћено олујним градом током лета, али и сушни период током августа и почетка септембра условио је 30 одсто мањи род на свим воћним врстама у западној Србији.

Фото: ТопПрес

Воћњаци Мојићевића простиру се на пет хектара под кајсијом и нешто више од два хектара под трешњом. Упркос великим улагањима, нису оправдали труд домаћина, иако се очекивало да ће прва пролећна воћка на самом почетку сезоне, обрадовати произвођаче.

„Година је била лоша, што се тиче трешње понела је добро, међутим кад је сазрела киша је уништила плод,  испуцао је, па од 10 тона колико се очекивало, имао сам свега три. Такође ни са кајсијом нисам прошао добро, мраз је скинуо до 80 одсто рода,  уградио сам и антифрос систем па се надам да ће следеће бити боље“, каже Милета Мојићевић, воћар из чачанског краја.

Милета Мојићевић, фото: ТопПрес

Услед високих трошкова Мојићевић не планира да проширује засаде, јер како каже не види економску рачуницу у проширењу производње.

„Цена нафте је преко 200 динара, цена за радника такође скочила, треба то зарадити, а наш производ је остао исти, све је поскупело а оно што треба да продамо мирује“, мишљења је овај воћар.

Фото: ТопПрес

За пољопривредну производњу многи с правом кажу да је фабрика под отвореним небом а све чешће температурне осцилације и промена климе утичу на принос и квалитет плодова.

ТопПрес

Фото: ТопПрес