Влада ће и у наредном периоду уредбама ограничавати цене појединих артикала, изјавио је данас министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

Он је на седници скупштинског Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду рекао да је циљ доношења таквих уредби да се обезбеде добра снабдевеност тржишта и приступачне цене.

„Цене најважнијих артикала у нашим продавницама, не свих али оних најважнијих, су најниже у региону и Европи и трудићемо се да тако и остане“, рекао је Момировић.

Он је подсетио да је Влада Србије у претходном периоду због ситуације на светском тржишту била принуђена да под контролом држи цене енергената и неких пољопривредних производа и додао да ће се са тим наставити.

Обраћајући се посланицима Момировић је истакао да се Влада Србије одлуком изборила да гориво за пољопривреднике у Србији по цени од 179 динара за литар буде јефтиније него за остале потрошаце.

Навео је да су наши најважнији спољнотрговински партнери Европска унија са којом остварујемо око 60 одсто спољнотрговинске размене, затим земље ЦЕФТА споразума са око 20 одсто, али да важно место имају и наши традиционални партнери, као што је Египат са којим имамо размену од 100 милиона евра, а постоји потенцијал да се она вишеструко увећа.

„Србија има веома развијену индустрију хране и то се показало као јак ослонац наше државе и у корона кризи и сада у најновијим околностима када имамо рат на истоку Европе. Показало се да ми можемо да се ослонимо на нашу пољопривреду и прехрамбену индустрију и то ће бити фокус и овог министарства и Владе Србије и надаље“, рекао је Момировић.

Навео је да ће се на челу Министарства посебно трудити да ојача тржишну инспекцију и да она више ради тако да помаже онима које контролише а не да их првенствено кажњава.

Државни секретар у Министарству Вељко Одаловић је рекао да је ребалансом буџета обезбеђен новац да се неке неизмирене обавезе према пољопривредницима измире и да се сада ради на томе.

Навео је и да је наша спољнотрговинска размена пољопривредних производа у првих девет месеци ове године била 5, 6 милијарди евра, при чему је вредност извоза била 3,5 милијарди евра, а увоза 2,1 милијарду евра.

Одаловић је казао и да ће Министарство пољопривреде заједно са Министарством трговине реаговати пред предстојеће празнике, а за Танјуг је кратко појаснио да ће то подразумевати мере којима ће се постићи добра снабдевеност тржишта и избегавање несташица.

Посланици су у расправи подржали намеру Владе да обезбеди добру снабдевеност тржишта, али су упозорили да ограничавање цена може да доведе до несташица или да се осети преко леђа произвођача, што, сматрају, не би смело да се дозволи.

Чуло се и да нам се стање у пољопривреди не побољшава у складу са повећавањем пољопривредног буџзета, па се поставља питање да ли паре стижу до оних којима би требало да стигну.

ТопПрес/ Извор: Танјуг