Топола –  Привредна делегација „Wine Vision“ посетила је данас Опленачко виногорје, након сајма „Wine Vision by Open Balkan 2023“, а министар трговине Томислав Момировић је рекао да су мале винарије важна карика у равномерном економском развоју земље.

Међу гостима су били организатори манифестације, винске судије и трговци из Кине, велике Британије и других земаља. Том приликом је организована и дегустација вина Опленачког виногорја.

„Регионални развој мора да буде равномеран и изграђен на новим основама, на европском квалитету и конкурентним производима, а ми то у нашој производњи вина свакако имамо“, рекао је Момировић у Тополи, саопштило је министарство.

Навео је да смо у претходних пет година успели да удесетостручимо број малих винарија и да их данас у Србији скоро пет стотина, рекао је Момировић.

„Није суштина само у садњи винове лозе и производњи вина, већ је суштина у равномерном регионалном развоју и активирању туристичких потенцијала јер производња и продаја вина мора да привуче људе из великих градских центара. Циљ малих винарија не треба да буде производња велике количине вина, већ стварање нове економске шансе у мањим срединама“, рекао је министар Момировић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг