Јапанске компаније су у Србији у последњих неколико година инвестирале око 500 милиона евра, рекао је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, и додао да се очекује потписивање споразума о заштити инвестиција у наредних годину и по дана.

Момировић је за РТС, а поводом посете државно-привредне делегације Србије Јапану, рекао да јапанске компаније у овом тренутку запошљавају 4.000 људи у Србији, и потврдио да ће бити нових инвестиција из Јапана.

„Примила су нас у Јапану три министра, што је, према мом мишљењу, од великог значаја. Србија је релативно мала држава, са 6,5 милиона становника, а Јапан је четврта најјача економија на свету. Направили смо неки план за наредне месеце и године“, рекао је Момировић.

Говорећи о конкретним примерима сарадње, Момировић напомиње да, пре свега, мора да се ојача институционални оквир сарадње.

„Врло брзо крећемо у преговарање, онда и потписивање споразума о заштити инвестиција у наредне две године. Желимо још више да се афирмишемо, да још више будемо препознати на том тржишту. То је фантастична земља, много компанија, неке су дошле у претходним годинама“, најавио је министар.

Министар је рекао да је српска делегација имала састанке с највећим компанијама у Јапану, попут „Мицубишија“ и „Такеда“.

„Јапанске компаније инвестирају око 100 милиона евра годишње. Наша трговинска размена је око 330 милиона евра. Ми морамо да направимо такав план, да у наредних неколико година трговинску размену подигнемо на милијарду евра. Да инвестиције са ових 500 милиона подигнемо на две милијарде. Да нема 4.000 запослених у јапанским компанијама, него да има 20.000“, рекао је министар.

Он је најавио да у октобру долази велика пословна делегација из Јапана, предвођена њиховом пословном заједницом, односно организацијом Џетро.

„Очекујемо да ћемо у наредних годину и по дана имати нове посете на највишем нивоу. Очекујемо да потпишемо, мада је пракса да то траје и пет година, тај споразум о заштити инвестиција у наредних годину и по дана и да имамо резултате“, навео је Момнировић.

Првог јула ступа на снагу Споразум о слободној трговини са Кином, додао је, и нагласио да је то невероватна шанса за нашу земљу.

„То је јединствена шанса. То је ексклузивна шанса за наше компаније. Једино ће компаније из Србије имати ту прилику. И јапанске компаније су заинтересоване за то. И немачке компаније су заинтересоване“, рекао је Момировић.

Сматра да је Србија спремна за то и да се први позитивни ефекти очекују следеће године.

„Важно је да наше компаније наставе да инвестирају у то тржиште. Да наш извоз са милијарду и двеста милиона евра скочи на преко две милијарде у наредних три-четири године. То је кључно“, додао је Момировић.

Министар је објаснио и да пут Кине прво иду сировине, односно руде, пољопривредни производи, сушено воће, у чему је Србија најпрепознатљивија, пре свега у Азији, а између осталог и у Јапану.

Ту је потенцијал заиста велики, рекао је Момировић и додао да је ту реч о прехрамбеној индустрији, машинској и фармацеутској индустрији.

„Сви ти производи ће се без царина извозити на кинеско тржиште. Мислим да је то ексклузивна ствар за наше компаније у Европи“, рекао је Момировић.

Министар је рекао да се интензивно преговара са Египтом око споразума о слободној трговини.

„Очекујемо да у наредни месец дана затворимо сва та осетљива питања. Он (споразум) ће бити јако афирмативан, јако стимулативан, пре свега за нашу пољопривреду. Потребна нам је политичка подршка. Египат је земља од преко 100 милиона становника“, објаснио је Момировић.

Коментаришући то што су медији јуче пренели да од 1. јула поскупљује кафа за 50 одсто у малопродајним објектима, министар је рекао да нема никакве сумње да постоји криза када је реч о логистици, Вијетнаму и Индонезији, као и произвођачима кафе.

Одговарајући на питање да ли би цена могла да достигне 300 динара за 100 грама, Момировић каже да у овом тренутку не знамо шта би могло бити.

„С друге стране, у Бразилу и Јужној Америци имају другачије изазове. Делује да ће тако бити. Али ми живимо у специфичним временима. Живимо у непосредном ратном окружењу“, истакао је Момировић.

Додаје да цена нафте поново скаче, а да је цена струје за сада стабилна, иако је и то изазов дугорочно гледано, јер постројења за производњу у Украјини су практично девастирана.

Према његовим речима, нема сумње да постоје колебања на глобалном тржишту.

„Држава ће помно пратити да ли ће те изазове, који су на глобалном тржишту, искористити малопродајни ланци да заједнички подигну цене. То, наравно, нећемо дозволити“, закључио је Момировић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг