Момировић: По два милиона динара помоћи за возаче чији су камиони у Украјини

Момировић: По два милиона динара помоћи за возаче чији су камиони у Украјини

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас у влади са возачима камиона који су били заробљени у зони ратних дејстава у Украјини и најавио да ће они чији су камиони остали у тој земљи добити по два милиона динара помоћи од наше државе.

Момировић је, након разговора са возачима и представницима транспортних предузећа, рекао Танјугу да је реч о власницима камиона који су уједно и возачи и руководиоци својих предузећа, као и да су у питању три камиона.

Министар је додао да ће им помоћ у тој ситуацији добро доћи.

„Ми овде причамо о имовини вредности између 50 и 100.000 евра. Ми као држава ћемо возачима упутити помоћ од два милиона динара, говоримо о три камиона који су остали у Украјини, као сигнал да држава стоји иза њих и да им омогућава да се брзо реорганизују и наставе пословање“, казао је Момировић.

Сви возачи камиона извучени су из Украјине и налазе се у Србији, са својим породицама.

„Ми овде причамо о имовини вредној између 50.000 и 100.000 евра. Ми ћемо возачима упутити помоћ од два милиона динара. Реч је о три камиона која су остала у Украјини, као сигнал да држава стоји иза њих и да им омогућава да се брзо реорганизују и наставе пословање“, казао је Момировић.

Момировић је изразио задовљство што су сви наши возачи камиона извучени из Украјне. Како је навео, ради се о око 60 возача који су остали заробљени у Украјини након што је у тој земљи почео рат.

„Сви возачи су живи и здрави и данас у Србији са својим породицама“, поручио је министар.

Такође, нагласио је да су надлежне институције урадиле све и успеле да извуку и већину камиона који су остали у Украјини.

„Ми не говоримо о компанијама које имају 20 или 50 камиона, већ говоримо о домаћим компанијама чији су власници управо људи који возе камионе. Ови људи којима су камиони остали заробљени, на неки начин одузети и опљачкани уједно су и власници и возачи, практично су изгубили средства за рад и њихова егзистенција и посао су угрожени“, објаснио је Момировић.

Нагласио је да држава има обавезу да им упути финансијску помоћ и пружи подршку како би могли да наставе са својим послом.

Оценио је да су овакве акције које спроводи Влада Србије још један сигнал да држава стоји иза свих грађана наше земље.

Подсетио је да су надлежне институције све време од почтка рата комуницирале са нашим људима заробљеним како на границама, тако и у централним деловима Украјине и давале до знања да нису заборављени и да ће њихова ситуација бити решена.

„Давали смо до знања тим људима да знамо где је сваки човек, као и који је камион у питању, те да ћемо оштро реаговати уколико ти људи буду угрожени. На срећу, људи су се уз веће или мање трауме извукли из земље“, казао је Момировић.

Он је додао да ће држава тражити и да се испоруче и три камиона која су остала заробљена у Украјини, а уколико до тога не дође, рекао је, тражиће се да камиони буду обештећени.

Упитан како се транспорт робе одвија у околним земљама и како наши камиони саобраћају у земљама око Украјине министар је рекао да се пословање наших компанија одвија отежано.

„Када имате такав проблем као што је рат између Русије и Украјине и када имате такве политичке околности у којима само Србија није увела санкције Русији, ви не можете да немате отежано пословање. Практично само возачи из Србије и из Турске могу да тренутно возе ка Русији“, навео је Момировић.

Оценио је да је то политички изазовно и ствара пуно проблема, па изразио наду да ће возачи уз подршку државе успети да превазиђу све потешкће на које наилазе.

Возач и власник фирме „Дата транспорт“ Данило Полић рекао је да је он био заробљен на граничном прелазу Дманово између Белорусије и Украјине, као и да је његов камион остао на граници.

Он је захвалио министру Момировићу и ресорном министарству што су испратили ситуацију од почетка рата, док возачи нису дошли кући.

„Не можемо речима да опишемо колико нам је та помоћ значила“, казао је Полић.

Рекао је да је са својим колегом у Украјини шест дана боравио у хотелу, када су заједно са избеглицама прешли у Пољску, одакле су возом пребачени до југа Пољске.

Потом су се, казао је Полић, нашли са својим колегама који су их довезли у Србију.

„Нисмо били у ратној зони и животно угрожени, али на звук сирена већ ти није добро, јер смо то све прошли за време бомбардовања Србије. Желели смо само да дођемо кући, када смо видели да је узалудно да чекамо да извучемо камионе, гледали смо да сачувамо главу“, присетио се Полић.

Власник фирме и вожац Дејан Јованчић са Полићем је био заробљен на прелазу Доманово. Он је у изјави за Танјуг истакао да нису били угрожени и узнемиравани док су боравили у хотелу.

Подсетио је да је и послеђи заробљени колега Александар Дражић из Јагодине враћен у земљу. Возачи су рекли да су све време боравка на граници били на вези са представницима ресорног министартва и амбасаде, који су им пружали несебичну подршку.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI