Горњи Милановац – Можда ће шира јавност бити изненађена, али централна шумадијска планина, Рудник, скоро па да обилује муфлонима, или народски речено, дивљим овновима и дивојарцима.

 

Ова атрактивна животиња са израженим и повијеним роговима на глави, која је многима позната само из америчких филмова, запаћена је пре неколико година у војном објекту у Страгарима и над њима надлежност има Ловачко удружење „Сребрница“ из Страгара.

 

Добри познаваоци дивљих животиња са Рудника, уједно и ловци, објашњавају да су муфлони запаћени у војном објекту у Горњим Страгарима, где је барутана, а да је један добар део врсте пуштен у планину.

 

„Има их у ловиштима, на подручју Рудника према Страгарима, али за муфлоне је нередован, комерцијални лов. Kако за стране ловце-туристе тако и за наше. То је нешто ипак друкчије у односу на уобичајен лов и представља атракцију, зато потпада под комерцијални лов“, рекао је Драган Хрњаковић, ловац са Рудника.

 

Његов колега објашњава да их има подоста јер су се размножили.

 

„Kод нас би то рекли дивљи ован, тежине до 80 килограма. Велика и лепа животиња свакако. Људи не треба да брину, као и увек што ми ловци потенцирамо, то нису опасне животиње и неће да угрозе човека нити да нападну. Беже као што и све друге беже“, каже за РИНУ, Рудничанин Будо Васић, додајући да ЛУ „Сребрница“ организује селективни одстрел за странце, као и за наше ловце.

 

Свашта ће се још открити и појавити на такозваном крову Шумадије, неважно да ли је у питању биљни или животињски свет.

 

Рудник је већ показао да свим својим својствима, и планинском дивљином, али и питомошћу са друге стране, привлачи људе из разних делова Србије, али и региона.

 

ТопПрес/ РИНА