Акција појачане контроле саобраћаја која је усмерена на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци почиње 14. и трајаће до 20. јуна, саопштено је данас из Министарства унутрашњих послова. Акцију у Србији спроводе припадници МУП-а, Управе саобраћајне полиције, а спроводи се у 30 држава чланица организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе).

У склопу ове акције, од суботе, 17. јуна у 12.00 часова до недеље, 18. јуна у 12.00 часова, широм Европе биће реализован такозвани Alcohol and Drugs Marathon, када ће у контроли саобраћаја непрекидно бити ангажовани сви расположиви алкометри, као и уређаји за контролу присуства психоактивних супстанци у организму.

„Напомињемо да је у првих пет месеци ове године саобраћајна полиција искључила из саобраћаја 23.500 возача због управљања возилом под дејством алкохола и 1.150 возача због управљања возилом под дејством психоактивних супстанци, а чак 4.200 возача затечено је да управља возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму“, наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да предстоји одржавање великог броја музичких фестивала на којима се очекује присуство више десетина хиљада посетилаца, Министарство унутрашњих послова апелује на грађане да не управљају возилом уколико су конзумирали алкохол или психоактивне супстанце и да одговорним понашањем допринесу очувању безбедности саобраћаја на путевима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг