Министарство унутрашњих послова доставило је техничким прегледима инструкције за рад, саопштила је данас Агенција за безбедност саобраћаја поводом недоумица које су се појавиле у вези са критеријумима за оцену техничке исправности возила на линијама техничких прегледа.

Према наведеним инструкцијама, огреботине или мања улегнућа на шасији, недостатак бочне лајсне, недостатак капица на вентилима пнеуматика, напрслина стакла на светлосним групама, недостатак течности за прање ветробрана, различите боје пресвлака за седишта и слично, нису разлог да се возило оцени као неисправно.

Такође, наведене инструкције Министарства унутрашњих послова намењене за рад на техничком прегледу налазе се у виду обавештења у централној бази података Агенције за безбедност саобраћаја којој приступ имају сва привредна друштва овлашћена за вршење техничког прегледа возила, наводи се у саопштењу.

Агенција за безбедност саобраћаја саветује власницима возила да пре одласка на технички преглед изврше контролу исправности свог возила и отклоне евентуалне недостатке (замене неисправне сијалице и слично).

Како се наводи, уколико су на возилу неисправни уређаји и опрема, возило не може бити оцењено као технички исправно, већ се власнику даје рок да неисправност отклони, а то подразумева да мора поново доћи на технички преглед након отклањања неисправности.

У саопштењу се наглашава да је само технички исправно возило безбедно за све учеснике у саобраћају.

ТопПрес/  Извор: Танјуг