Министарство унутрашњих послова објавило је данас нова правила за возаче електричних тротинета која ступају на снагу од 15. јуна.

Они ће моћи да учествују у саобраћају само ако имају налепницу коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја, а моћи ће да возе електрични тротинет на бициклистичким стазама, пешачко-бициклистичким стазама или бициклистичким тракама.

„Уколико не постоји предвиђена стаза, возач електричног тротинета може се кретати коловозом на путу на коме је ограничена брзина кретања 30 километара на сат, односно 50 уколико има више од 18 година“, наведено је у објави Министарства на Инстаграму.

Возачи ће такође морати да носе светлобојни прслук током вожње коловозом, али и бициклистичком стазом ноћу и у условима смањене видљивости.

„Возач је у обавези да носи заштитну бициклистичку кацигу, а током вожње забрањено је коришћење слушалица и аудио уређаја на оба ува“, истиче МУП.

На електричном тротинету неће смети да се вози више особа, а возач ће приликом прелажења улице морати да сиђе са тротинета и да је пређе пешице, осим на прелазу бициклистичке стазе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг