Током предстојећег викенда, Министарство унутрашњих послова Републике Србије ће наставити са континуираним спровођењем мера појачане контроле саобраћаја, а првенствено ће бити усмерена на контролу брзине у зонама пешачких прелаза, контролу поштовања обавеза возача према пешацима, али и поштовања саобраћајних прописа од стране пешака, саопштио је МУП Србије.

Министарство унутрашњих послова апелује на возаче да у периоду године када су обданице знатно краће, а честа је појава магле и смањене видљивости, управљају возилима са нарочитом опрезношћу, поготово на путевима у близини насељених места.

Такође, подсећамо да пешаци имају обавезу да приликом кретања коловозом ван насеља ноћу и у условима смањене видљивости због временских услова, буду осветљени или означени флуоресцентним материјалом.

У Републици Србији се током претходних дана догодио већи број тешких саобраћајних незгода у којима су два пешака смртно страдала, а више њих задобило телесне повреде.

Два пешака су током јучерашњег дана погинула у незгодама које су се догодиле на територији Сремске Митровице, при чему су се у оба случаја пешаци кретали неосветљеним делом коловоза.

Током претходна два дана, у Београду су два детета, старости 7 и 13 година, задобила телесне повреде у саобраћајним незгодама приликом преласка коловоза.

Од почетка новембра месеца, у саобраћајним незгодама смртно је страдало већ 12 пешака, од чега 9 њих у ноћним условима и у условима смањене видљивости.

Због могућности појаве леда и поледице на коловозу, подсећамо возаче и на обавезу да возила у таквим условима стања пута морају бити опремљена пнеуматицима за зимску употребу.

ТопПрес/ Извор: РТВ