Мајор Управе саобраћајне полиције Владимир Вида изјавио је  да је на ауто-путевима у Србији уведен нови систем контроле брзине возила, тако што су на 50 пунктова, на свим ауто-путевима, постављене камере високе резолуције које израчунавају просечну брзину возила између две тачке.

У изјави за Танјуг, Вида је нагласио да мерење просечне брзине није новина на нашим путевима, али да се то до сада радило тако што је мерен пређен пут и време за које је то возило прошло тај пут између наплатних станица.

„Сада се користе портали дуж ауто-пута са камерама високе резолуције и та растојања на којима се рачуна просечна брзина су знатно мања. У претходном периоду возачи су смањивали просечну брзину стајањем на бензинским станицама и одмориштима, а сада то неће моћи, јер су растојања сада знатно мања, понегде и 10 километара, па није могуће на тај начин смањити брзину“, објашњава Вида.

Он додаје да има 50 таквих пунктова и да се налазе се на свим деоницама наших ауто-путева – Београд-Ниш, Београд-Суботица, Београд-Шид, а пет се налази на Милошу Великом од Београда до Прељине.

„Причамо о прекорачењима брзине, али наши грађани треба да схвате да је потребно поштовати прописе због саобраћајних незгода и последица које су на ауто-путевима често трагично“, поручује Вида.

Он истиче да је јуче, у периоду од само шест сати откривен чак 71 прекршај везан за прекорачење брзине, два за невезивање појасева и један за употребу мобилног телефона на ауто путу.

„То су углавном прекршаји који су детектовани код возила у иностранству. За домаће возаче накнадно ће стићи позив да се изјасне ко је управљао возилом када је прекршај учињен“, истиче Вида.

Он објашњава да се странци процесуирају по хитном поступку, за мање прекршаје одмах се издају налози за уплату новчане казне, а када су у питању прекорачења од више од 40 километара на сат – за оне који су возили преко 170 километара на сат, они се одводе код судије за прекршаје, с обзиром да ту није предвиђена фиксна казна, већ у распону, и да је предвиђена заштитна мера забране управљања моторним возилом.

Што се тиче домаћих возача, када су прекорачења брзине испод 40 километара на сат у питању, казне су у фиксном износу од 3.000 – 5.000 динара, наводи Вида и додаје да је за коришћење мобилног телефона или невезивање појаса казна 10.000 динара или 5.000 уколико се плати у року од осам дана.

Вида истиче да су ауто-путеви безбеднији и да се на њима више поштују правила.

„Очигледно је знатно смањење броја саобраћајних незгода и настрадалих на ауто-путевима. На крају туристичке сезоне моћи ћемо да подвучемо црту и да видимо резултате, али већ сада се виде резултати овог система“, поручио је Вида.

ТопПрес/ Извор: Танјуг