На данашњи дан пре 15 година убијен премијер Србије Зоран Ђинђић

На данашњи дан пре 15 година убијен премијер Србије Зоран Ђинђић

На данашњи дан пре 15 година убијен је премијер Србије и лидер Демократске странке (ДС) Зоран Ђинђић, а тај датум биће обележен полагањем венаца и цвећа на његов гроб, као и у дворишту владе на месту погибије.

Породица и руководство ДС-а заједно са члановима, пријатељима и поштоваоцима положиће венце и цвеће на Ђинђићев гроб у Алеји заслужних грађана.

Полагањем венца и цвећа у дворишту Владе пошту убијеном премијеру одаће и чланови његове владе, као и Зоран Живковић који је постао премијер након убиства Ђинђића. Венце ће положити и чланови актуелне владе.

Либерално-демократска партија организоваће традиционалну „Шетњу за Зорана“. Планирана траса шетње је Симина улица – Теразије – двориште Владе Србије – Алеја заслужних грађана.

У Дворани Културног центра Београда биће одржано финално такмичење у беседништву „Беседе у Зоранову част“, које ДС организује заједно са Фондацијом др Зоран Ђинђић.

Књига „Портрет политичара у младости“ у којој аутор Драган Лакићевић Лакас приказује каријеру Зорана Ђинђића од његовог доласка у Београд до уласка у политику, биће представљена у Дому омладине.

Он је био и први некомунистички градоначелник Београда после 1945. године. Ђинђић је био и један од оснивача ДС-а, у којој је био председник Извршног одбора, а од јануара 1994. до убиства био је председник ДС-а.

Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије (ДОС), а за време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.

Ђинђићева влада се снажно залагала за сарадњу с Хашким трибуналом за ратне злочине и за време те владе ухапшено је и том суду изручено неколико оптуженика, међу којима и бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.

Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године у дворишту зграде Владе Србије, а за његово убиство на 40 година затвора осуђен је официр Јединице за специјалне операције (ЈСО) Ресора државне безбедности Звездан Јовановић. На исту казну за организовање убиства осуђен је и командант ЈСО Милорад Улемек.

Политичка позадина убиства Ђинђића никада није откривена.

ТопПрес/ Извор: Бета