Фото: ТанјугФото: Танјуг

На данашњи дан пре 15 година убијен је премијер Србије и лидер Демократске странке (ДС) Зоран Ђинђић, а тај датум биће обележен полагањем венаца и цвећа на његов гроб, као и у дворишту владе на месту погибије.

Породица и руководство ДС-а заједно са члановима, пријатељима и поштоваоцима положиће венце и цвеће на Ђинђићев гроб у Алеји заслужних грађана.

Полагањем венца и цвећа у дворишту Владе пошту убијеном премијеру одаће и чланови његове владе, као и Зоран Живковић који је постао премијер након убиства Ђинђића. Венце ће положити и чланови актуелне владе.

Либерално-демократска партија организоваће традиционалну „Шетњу за Зорана“. Планирана траса шетње је Симина улица – Теразије – двориште Владе Србије – Алеја заслужних грађана.

У Дворани Културног центра Београда биће одржано финално такмичење у беседништву „Беседе у Зоранову част“, које ДС организује заједно са Фондацијом др Зоран Ђинђић.

Књига „Портрет политичара у младости“ у којој аутор Драган Лакићевић Лакас приказује каријеру Зорана Ђинђића од његовог доласка у Београд до уласка у политику, биће представљена у Дому омладине.

Он је био и први некомунистички градоначелник Београда после 1945. године. Ђинђић је био и један од оснивача ДС-а, у којој је био председник Извршног одбора, а од јануара 1994. до убиства био је председник ДС-а.

Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије (ДОС), а за време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.

Ђинђићева влада се снажно залагала за сарадњу с Хашким трибуналом за ратне злочине и за време те владе ухапшено је и том суду изручено неколико оптуженика, међу којима и бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.

Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године у дворишту зграде Владе Србије, а за његово убиство на 40 година затвора осуђен је официр Јединице за специјалне операције (ЈСО) Ресора државне безбедности Звездан Јовановић. На исту казну за организовање убиства осуђен је и командант ЈСО Милорад Улемек.

Политичка позадина убиства Ђинђића никада није откривена.

ТопПрес/ Извор: Бета