На данашњи дан рођен Краљ Александар I Карађорђевић

На данашњи дан рођен Краљ Александар I Карађорђевић

На данашњи дан 1888. године рођен је краљ Александар I Карађорђевић – Краљ Ујединитељ. Од 1921. до 1929. владар Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, од 1929. до 1934. Југославије. Школовао се у Швајцарској, Русији и на француској војној академији Сен-Сир. Постао је престолонаследник 1909. уместо старијег брата Ђорђа, а од 1914. као регент владао је Србијом у име болесног оца краља Петра I. Био је на челу Врховне команде Српске војске у победоносним ратовима од 1912. до 1918. у којима је испољио изузетну храброст. Постао је краљ Срба, Хрвата и Словенаца 6. новембра 1921. након смрти краља Петра I. Убијен је Марсељу 9. октобра 1934. Атентат у Марсељу, у којем је убијен и шеф француске дипломатије Луј Барту, организовали су хрватски терористи – усташе, уз подршку Мусолинијеве Италије. Даља позадина није никада расветљена, постоји неколико опречних теза. Пасош пронађен код убице издат на име Петра Келемана, био је Чехословачки.

Данас је недеља, 16. децембар, 350. дан 2018. До краја године има 15 дана.

1485 – Рођена је шпанска принцеза Катарина Арагонска, прва од шест жена енглеског краља Хенрија VIII. Њихов развод 1533. без дозволе папе изазвао је енглеску црквену реформацију и раскид с Ватиканом. Хенри VIII разводио се више пута пошто није имао мушке деце – због наслеђа престола.

1653 – Вођа енглеских парламентариста у грађанском рату против монархиста Оливер Кромвел је, одбивши титулу краља, проглашен лордом протектором Енглеске, Шкотске и Ирске.

1687 – Умро је енглески економиста Вилијам Пети, творац теорије радне вредности, који је према Карлу Марксу поставио темељ политичке економије као науке. Сматрао је да вредност робе – према његовој терминологији природну цену – одређује количина рада утрошена за производњу. Дела: „Нешто о новцу“, „Трактат о порезима и дажбинама“, „Политичка анатомија Ирске“, „Политичка аритметика“.

1773 – Незадовољна високим увозним царинама и британском колонијалном влашћу, група америчких колониста, обучена попут индијанаца, побацала је у бостонској луци у море сандуке чаја с једног британског брода. Тај догађај, касније назван „бостонска чајанка“, наговестио је Рат за независност САД, започет 1775.

1775 – Рођена је енглеска књижевница Џејн Остин, која је у романима реалистички сликала свакодневни живот енглеске провинције. Заплети њених романа – протканих хумором и благом иронијом – једноставни су и извиру из психологије ликова обичних људских односа, а дијалог је веома вешто вођен. Дела: романи „Разум и осећајност“, „Гордост и предрасуда“, „Менсфилдски парк“, „Ема“, „Нортагентска опатија“, „Наговарање“.

1818 – Рођен је српски писац и дипломата Матија Бан, члан Српске краљевске академије, професор београдског Лицеја и шеф пресбироа српске владе од 1861. до 1878. Део Београда на којем се налазило његово имање добио је име по њему – Баново брдо. Дела: драме „Смрт Уроша V“, „Краљ Вукашин“, „Основе ратне“, (прва књига о модерној војној стратегији код Срба), “ Моралне и политичке искрице“.

1849 – Умро је Јован Пачић, српски песник и сликар. Школовао се у родној Баји, Калочи и Будиму. Због сиромаштва, ступио је, 1792. или 1793. у војску, и као коњаник војевао је у Наполеоновим ратовима. Пензионисан је због промрзлина стечених у Наполеоном походу на Русију, и од тада живи у Новом Саду, Ђуру, и од 1838. у Будиму. Умро је у занаменитој гостионици „Код златног јелена“ Симе Игњатовића, стрица Јакова Игњатовића, у Табану (српски кварт у Будиму) где је становао заједно са Симом Милутиновићем и Милованом Видаковићем. Објављивао је у Летопису и Српском народном листу до 1842. а још 1827. штампао је у Будиму три свеске „Сочиненија пјеснословска“. Песме Јована Пачића су љубавне, војничке, елегије, епиграми, по узору на немачке романтичаре. Године 1828. с Јаном Коларом објавио је „Именослов или речник лични имена разни народа словенски“. Био је ретко учен, говорио десетак језика (владао је латинским, старогрчким, хебрејским чак арапским). Био је противник Вукове језичке реформе. Пачић је први српски књижевник који је преводио Гетеа. Махом је сликао пејзаже техником акварела. Посебно су важни његови акварели о становнцима родне Бачке. Веома прецизно, с много детаља сликао је народну и грађанску ношњу бачких Срба, Буњеваца, Немаца, Мађара. Његови акварели чувају се данас у Сечењијевој библиотеци у Будимпешти.

1859 – Умро је немачки писац Вилхелм Грим, скупљач и обрађивач народних бајки, које је, као и већину других дела, објавио у сарадњи са старијим братом Јакобом. Издавао је и немачке средњовековне књижевне споменике и проучавао митологију.

1882 – Рођен је мађарски композитор и музиколог Золтан Кодаљ, уз Белу Бартока најзначајнији мађарски музички стваралац 20. века, у чијим делима је препознатљива мелодика и ритам народне музике. Написао је студије о мађарском музичком фолклору и издао збирке народних песама. Дела: кантата „Psalmus hungaricus“, сценска музика „Хари Јанош“, оркестарско дело „Игре из Галанте“.

1899 – Рођен је енглески писац, глумац и певач Ноел Кауард, веома популаран између Првог и Другог светског рата у Великој Британији и САД. Писао је и режирао драме, комедије и музичке ревије које се одликују духовитим дијалозима, неочекиваним обртима и сценским ефектима и по већини његових комедија снимљени су филмови. Дела: „Вртлог“, „Пали анђели“, „Лака врлина“, „Реч и музика“, „Приватни живот“, „Несташни дух“.

1917 – Рођен је британски писац Сер Артур Кларк, аутор низа дела из области научне фантастике. Завршио је Краљевски Колеџ у Лондону и магистрирао математику и физику 1948. Његов највећи допринос науци је идеја да би геостационарни сателити могли да се користе као комуникациони релеји, отуда је Међународна астрономска унија назвала геостационарну орбиту Кларковом орбитом. Дела: „Одисеја у свемиру 2001“, „С друге стране стране неба“, „Пад месечеве прашине“, „2010: Друга одисеја“, „2061: Трећа одисеја“, „Сусрет са медузом“, збирке приповедака „Састанак са Рамом“ и „Песме далеке земље“.

1920 – У земљотресу у кинеској провинцији Гансу погинуло је око 180.000 људи.

1921 – Умро је француски композитор, пијаниста, диригент, оргуљаш и музички писац Шарл Камиј Сен Санс, романтичар типично француског духа, рационалне, углађене форме. Дела: опера „Самсон и Далила“, три симфоније, поема „Плес смрти“, четири симфонијске песме, пет клавирских концерата, три концерта за виолину, два концерта за виолочело, композиција за камерни састав „Карневал животиња“, клавирски трио, два гудачка квартета, свита за виолончело, ораторијум „Потоп“, балет „Брбљивица“.

1931 – Умро је српски свештеник и историчар Димитрије Руварац, члан Српске краљевске академије. Био је библиотекар патријаршијске библиотеке у Сремским Карловцима. Проучавао је политичку, црквено-политичку и књижевну историју. Веома плодан аутор, бавио се и публицистиком. Дела: „Постанак и развитак српске црквено-народне автономије“, „Српска митрополија карловачка око половине XVIII века“, „Историја архиепископско- митрополитско-патријаршке библиотеке у Сремским Карловцима“.

1934 – Пуштен је у саобраћај први београдски друмски мост преко Саве – „Земунски мост краља Александра I“, данашњи „Бранков мост“. Подигнут је у ваздух у априлу 1941. убрзо по нападу Немачке на Краљевину Југославију. С потпорних зидова са обе стране моста нови режим је у пролеће 1947. уклонио камене рељефе с грбом Краљевине Југославије. На месту срушеног висећег моста 1957. подигнут је нови незванично назван „Бранков мост“ према називу улице чији је продужетак.

1942 – Врховна команда Немачке је у Другом светском рату издала директиву за борбу против партизанских јединица којом је, супротно одредбама Женевске конвенције, наређено да ниједан немачки војник не сме бити позван на одговорност због бруталног понашања.

1944 – Немци су у Другом светском рату у Арденима, јаком артиљеријском припремом и спуштањем 1.500 падобранаца, почели контраофанзиву на Западном фронту, изненадивши америчке снаге. У борбама окончаним немачким поразом, савезници су изгубили 77.000 војника а Немци 130.000.

1949 – У Бугарској је извршена смртна казна над Трајчом Костовим, дугогодишњим истакнутим лидером Комунистичке партије Бугарске. Он је на монтираном политичком процесу у Софији осуђен због „титоизма“.

1949 – Вођа борбе за независност Ахмед Сукарно изабран је за првог председника Индонезије после стицања независности земље од Холандије.

1960 – У судару америчких путничких авиона „DC-8“ и „Супер констелејшен“ изнад Њујорка, погинуло је свих 128 људи у двема летилицама и осам на тлу.

1965 – Умро је енглески писац Вилијам Сомерсет Мом, оштар критичар енглеског грађанског друштва. Тема његових дела неретко су биле и егзотичне далеке земље. Дела: романи „Људски окови“, „Месец и стопарац“, „Колачи и пиво“, „Позориште“, „Шарени вео“, збирке приповедака „Трептај листа“, „На кинеском платну“, „Исток и Запад“, драме „Лејди Фредерика“, „Хлебови и рибе“, „Свети пламен“.

1966 – Савет безбедности Уједињених нација једногласно је на предлог Велике Британије изгласао економске санкције против режима беле мањине у Родезији.

1969 – Доњи дом британског парламента изгласао је укидање смртне казне.

1971 – Индијске трупе заузеле су Даку, а дан касније се предала пакистанска армија од 90.000 војника у Источном Пакистану, па је независност Бангладеша, проглашена 26. марта 1971, постала стварна. После проглашења независности избио је грађански рат у који се умешала пакистанска армија, али су индијске трупе 4. децембра 1971. објавиле рат Пакистану и прискочиле у помоћ „Ослободилачкој армији Источног Бенгала“.

1992 – Копредседници Конференције о бившој Југославији Сајрус Венс и лорд Дејвид Овен предложили су министарској конференцији 29 земаља у Женеви серију дипломатских и војних мера ради окончања грађанског рата у Босни и Херцеговини.

1996 – Јужнокорејски апелациони суд преиначио је смртну пресуду бившем председнику Јужне Кореје Чун Ду Хвану у казну доживотног затвора.

1999 – Бивши немачки канцелар Хелмут Кол признао је да је погрешио због прикривања донација Хришћанско-демократској унији, владајућој немачкој партији коју је предводио, али је одбацио тврдње да је реч о подмићивању.

2000 – Нови председник САД Џорџ Буш именовао је пензионисаног генерала Колина Пауела за државног секретара, који је постао први Афроамериканац на положају шефа дипломатије.

2002 – Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Хавијер Солана и генерални секретар НАТО Џорџ Робертсон озваничили су стратешко партнерство двеју организација у управљању кризама, што је омогућило ЕУ да ствара сопствене снаге за брзо реаговање и сама војно интервенише у иностранству.

2003 – Швајцарска скупштина усвојила је резолуцију којом је масакр над Јерменима који се догодио у Турској током Првог светског рата – означен као геноцид.

2008 – Умро је Карло Карачоло оснивач римске „Републике“ („La Repubblica“) једног од водећих италијанских листова. Карачоло, аристократског порекла, његова рођена сестра удовица је Ђанија Ањелија челника групе „Фиат“, педесетих је имао већинско власништво у недељнику „Еспресо“, а 1976. је са Еуђенијом Скалфаријем, једним од најистакнутијих италијанских новинара, основао утицајни римски дневник „Република“.

2008 – Умро је Никола Караклајић српски шахиста, негдашњи репрезентативац и првак Југославије у шаху, интернационални мајстор. Као члан репрезентације Југославије на Олимпијади у Москви 1956. освојио је сребрну медаљу. Налазио се и у селекцији која је 1957. на првом екипном првенству Европе у Бечу заузела друго место. Деценијама је радио као шаховски тренер. Био је селектор репрезентација Малте, Сингапура, Шри Ланке и Уједињених Арапских Емирата. Читав радни век провео је у Радио Београду, где је радио као новинар и музички уредник. Караклајић се сматра првим музичким уредником у негдашњој Југославији који је дозволио емитовање рок музике.

ТопПрес/ Извор:  Танјуг

KOMENTARI