На Дринску регату у Љубовији посетиоци пристижу из свих крајева

На Дринску регату у Љубовији посетиоци пристижу из свих крајева

Љубовија – Још два дана је остало до момента кад ће преко хиљаду чамаца запловити зеленом Дрином у Љубовији.

Та слика била је сан свих мештана још од времена Аустроугара.

Зоран Војиновић дуго је био капетан војног брода, а данас он је главнокомандујући Дринском регатом у Љубовији.

“Кренули смо прво са три пловила, па онда је било око 13, а прошле године реком је пловило 1100 чамаца. То је слика на коју смо поносни и коју смо увек желели да видимо”, каже капетан Зоран и обајашњава зашто није тачна изрека “Ко иде ка Дрини иде према злу”.

“То је некад народ тако варовао, јер је вода носила њиве, стоку и шуму, али ми смо данас успели да ова наша прелепа река не тече јалово, већ да буде прави рај”, рекао је капетан.

Капетан регате Зоран Војиновић, фото: РИНА

Пре 20 година једна од обала Дрине била је сеоска депонија, али Никола Кнежевић заврнуо је рукаве и данас је ту место где одмарају очи и душу страни и домаћи туристи.

“Двадесет година смо се трудили да овај део доведемо у ред. Труд се испалтио и сада поред наше прелепе реке имамо вајате који су место где уживају бројни посетиоци. За време регате овде ноћи око 4000 људи, а годишње кроз етно село прође и око 30 хиљада људи”, рекао је Никола Кнежевић.

Он је био први, али његовим стопама су кренуле и његове комшије, па се на обалама Дрине гради јш смештајних капацитета, јер потражња је велика. Свима је на располагању домаћи амбијент и домаћа хрна, а у вајатима су најтраженији кревети са сламарицом.

“То нам је нестало још пре три месеца, сви желе да спавају управо на тим креветима. Цене се крећу од 800 до 1200 динара, а све остало кошта исто као и другим данима, нема никакве разлике”, рекао је угоститељ Златан Томић.

Из Туристичке организације Љубовија потврђују да је из године у годину све веће интересовање за ову доз адреналина.

“Очекујемо преко двадесет хиљада учесника, а већ до сад је пријављено око 1000 чамаца. Ово је велики залогај за организаторе, све службе су максимално усресређене на овај догађај, а безбедност свих учесника биће на највишем могућем нивоу”, рекла је Јелена Тешић.

Међутим, нје само дреналински спуст Дрином оно што вас очекује у Љубовији јер су организатори спремили и бројне кулурно – забавне садржаје,па ће своје концерте одржати и највеће звезде српске музичке сцене – Стеван Анђелковић, Жељко Јоксимовић и Рибља чорба.

ТопПрес/ ГЗС