foto ilustracija profimediafoto ilustracija profimedia

У новинама које предвиђа Правилник о екскурзијама и настави у природи који је израдило Министарство просвете, на екскурзије у иностранство убудуће ће моћи да иду само матуранти гимназија и средњих стручних школа, док ће ученици нижих разреда морати да се задовоље путовањима у Србији.

Правилник је прослеђен у друга министарства на мишљење, а након тога ће бити усвојен и почети да се примењује.

Ученици седмог и осмог разреда основне школе, као и средњошколци, предвиђа правилник моћи ће да путују и у Републику Српску на екскурзију или излет.

„Република Српска за нас није иностранство, јер са њима имамо потписан споразум о специјалним везама у циљу бољег упознавања културе, заједничке историје, споменика, културне баштине“, каже помоћница министра просвете Весна Недељковић.

Недељковићева за Танјуг наглашава да су сада много боље дефинисане припреме за само извођење екскурзије, да су прецизирани циљеви и задаци екскурзија, како мора да се подноси извештај.

„Урађена је регионализација Србије да не би долазили у ситуацију да деца увек иду на иста места. Србија је довољно велика да ученици могу сваке године да иду на различите дестинације“, појаснила је Недељковићева.

Студијска путовања

Осим на екскурзије ученици ће моћи да иду и на на студијска путовања која организује школа, а Правилником је јасно прописано ко може и на који начин да их организује.

Предвиђено је да националне мањине могу организовати посете матичним државама преко школе, али под јасно одређеним условима.

„Да би припадници националних мањина организовали посету матичној земљи морају да имају позивно писмо домаћина, да се зна циљ и сврха посете и морају да добију одобрење надлежне школске управе“, појаснила је помоћница министра.

Додаје да на студијска путовања могу да иду и други ученици са својим професорима, али под истим условима.

За одлазак деце на екскурзију убудуће ће морати да се распише тендер, а не само јавни позив као до сада. У комисији која ће одређивати које су понуде најповољније морају бити и родитељи и запослени у школи.

„Апеловала бих на колеге да тендерску процедуру започну на време како не би дошли у ситуацију да се екскурзија одлаже“, нагласила је Недељковићева и додала да је безбедност деце на првом месту и да се о томе у Правилнику посебно водило рачуна.

У Министарству просвете планирају и да за смештај ученика адаптирају поједине сеоске школе које су затворене због недостатка ђака.

„То су дивна здања у дивном окружењу. Потрудићемо се да што више њих адаптирамо, како би ученици добили адекватан смештај и простор за образовање. Екскурзија и рекреативна настава предвиђају време које деца треба да проведу у природи, али и учионици. Шта је боље од сеоских школа“, каже Недељковићева.

Осим старих школа идеја је да се и поједине касарне у Србији адаптирају и претворе у „центре изврсности“, који би у свом окружењу имали и смештајне капацитете.

Тек предстоји потписивање меморандума о сарадњи између Министарства просвете и Министарства одбране, који подразумева и уступање простора.

„Тако би у екскурзије осим посете културно-историјским споменицима, учења историје, географије, посете манастирима, могла да се уврсти и посета неком центру изврсности, да се ђаци упознају са вршњацима, али и научницима и њиховим радом“, закључила је Недељковићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг