Крагујевац – У првих шест месеци на јавним радовима у Крагујевцу и околним општинама ангажовано је 110 незапослених особа са инвалидитетом (ОСИ). Њих 29 је запослено уз субвенције послодавцима, а 11 је почело свој бизнис уз коришћење средстава за самозапошљавање.

Како је Бети речено у филијали Националне службе за запошљавање, у Крагујевцу су незапослени ОСИ отпочели сопствени посао, највише у услужној делатности. Отворили су кројачку радњу, пет-шоп, перионицу веша, раде машинску обраду метала или продају текстил. У 28 јавних радова у Крагујевцу и пет околних општина ангажовано је 110 особа са инвалидитетом, за шта је опредељено 16 милиона динара.

У јавним радовима у Крагујевцу укључено је 79 незапослених ОСИ у 20 јавних радова, у Аранђеловцу њих 17 у пет јавних радова, док је у Рачи укључено пет особа. У Лапову је у јавне радове укључено шест особа, а у Баточини три незапослене особе са инвалидитетом.

Јавни радови су почели у јуну и трају четири месеца. Највећи број јавних радова спроводи се у области социјалне заштите и хуманитарног рада као и одржавања и заштите животне средине.

Највише јавних радова спроводе удружења особа са инвалидитетом, као и неколико јавно комунална предузећа и установа. Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ из Крагујевца је у програму јавних радова ангажовала незапослене ОСИ за послове геронтодомаћица. ЈКП „Шумадија“ из Крагујевца , ЈКП „Зеленило“ из Аранђеловца, ЈКП „Лепеница“ из Баточине и ЈКП „Морава “ из Лапова спроводе јавне радове на сређивању и одржавању јавних и зелених површина.

На евиденцији крагујевачке филијале НСЗ је пријављено је 1.557 особа са инвалидитетом без посла.

ТопПрес/ Извор: Бета