На листи лекова Републичког фонда за здравствено осгурање нашли су се нови иновативни лекови – чак 22 терапије, међу којима и 16 најсавременијих лекова за лечење великог броја онколошких обољења. Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС да је то јако важна вест јер иновативни лекови омогућавају драстично бољи квалитет живота и значајно продужавају живот. Наглашава да је важно да постоји континуитет и наводи да је пре десетак година само 21 иновативни лек био на листи, док су сада 22 стављена само у једној години.

До оболелих од најтежих болести стижу најсавременије терапије. У уторак је заседала Централна лекарска комисија и на листи лекова Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) нашли су се нови иновативни лекови – чак 22 терапије. Од тога, 16 су најсавременији лекови за лечење великог броја онколошких обољења – карцинома дојке, плућа, карцинома простате, али и за болести за које до сада није била доступна терапија о трошку Фонда.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС да је то јако важна вест, поготово у моменту када се набавља и дијагностичка опрема.

„Захваљујући тој опреми, све већи број обољења биће откривен у раним стадијумима и то ће пратити иновативне терапије“, истиче Радојевић Шкодрић.

Истиче да се на листи нових лекова који су усвојени налазе укупно 22 нова лека.

„То су лекови који до сада нису били на листи, нису били доступни пацијентима о трошку државе. Од тога, 16 су иновативни лекови. То су лекови који омогућавају драстично бољи квалитет живота и значајно продужавају живот“, објашњава Радојевић Шкодрић.

Шест лекова са списка су терапијске алтернативе, наводи Радојевић Шкодрић и истиче да су то лекови за болести за које су и до сада постојале терапије о трошку државе.

„Пример је мултипла склероза. За готово све облике постоји терапија, али постоји одређен број пацијената који најбоље реагују управо на терапијске алтернативе и оне се сада налазе на листи. То је случај и са псоријазом. И за њу смо на листу ставили терапијске алтернативе“, наглашава Радојевић Шкодрић.

Од 22 нова лека на листи, 17 су за онколошке пацијенте, наводи Радојевић Шкодрић.

„И даље смо, нажалост, прва земља у Европи по умирању од малигних болести. И у свету је познат пораст броја оболелих од малигних болести, готово је епидемија. Захваљујући овим средствима уводимо све већи број иновативних лекова захваљујући којим не можемо да смањимо број оболелих, али можемо да откривамо у раним фазама, да се постигне максимална ефикасност терапије и тиме се драстично продужава живот и побољшава његов квалитет“, објашњава Радојевић Шкодрић.

Истиче да сада за све типове и стадијуме карцинома дојке постоје иновативне терапије. Такође, на листу су стављени лекови за карцином простате, карцином плућа, малигни меланом, колоректални карцином, карцином јетре и мултипли мијелом – малигно обољење крви.

Лекови ће се наћи у болницама за три до четири месеца

Сања Радојевић Шкодрић наглашава да иновативни лекови у Србији нису више само нада за пацијенте, већ реалност.

„Најважније је да се пацијенти на време јављају на контроле. Држава је обезбедила најсавременије апарате, најсавременије лекове и ово је реалност“, истиче Радојевић Шкодрић.

Наглашава да је важно да постоји континуитет у стављању иновативних лекова на листу.

„Пре десетак година, укупно 21 иновативни лек је био на листи, а сада смо их само у једној години ставили 22. Укупно, од 2017. године, од када постоји континуитет и драстично улагање државе у иновативне лекове, стављено је 96 лекова – пет пута више у односу на пре десет година“, наводи Радојевић Шкодрић.

Каже да се следеће недеље потписују посебни угоори са компанијама, након чега следи усвајање од стране Владе Србије и јавна набавка.

„Лекови ће се наћи у болницама за три до четири месеца“, најављује Сања Радојевић Шкодрић.

ТопПрес/ Извор: РТС