Чачак – Талас поксупљења није заобишао ни продавнице погребне опреме, па су трошкови сахране сада и у унутрашњости Србије неколико хиљада евра. Ожалошћени купци често кажу да је смрт за поједине веома уносан бизнис. Ипак, има оних којима висина цена не представља проблем и о штедњи не размишљају, стога је у појединим продавницама погребене опреме понуда прилагођена и онима са дубљим џепом. Алиминијумски сандук, такозвани саркофаг, који кошта преко невероватних 300.000 динара има своје муштерије, јер је некима важно како ће и у чему отићи на онај свет.

 

„То су саркофази од алуминијума, који могу да трају више од сто година под земљом, за разлику од класичних дрвених чији је рок трајања до педесет година. Херметички је затворен између поклопца и доњег дела, чиме се успорава труљење како тела тако и самог сандука. Многи сандуци који су прављени од дрвета услед неквалитетне обраде често могу да сатруле и под теретом земље се униште, ови су дуговечнији због чега се поједини и одлучују да их купе, казала је за РИНУ директорка чачанског приватно- комунално предузећа Фунералија Данијела Маринковић.

 

Ови саркофази су најскупљи који се могу наћи на тржишту, а годишње се прода само њих неколико управо због папрене цене.

 

„Цена није мала, они се крећу око 350.000 динара. Најчешћи разлог због ког их појединци купују јесте да се одуже најмилима који су то на неки начин заслужили, па чак и својим бакама и декама који су им оставили нека огромна наследства – додала је Маринковићева.

 

Оно што је постало очигледно у последњих пар година јесте да све више клијента долази са разним, специфичним захтевима. Сахране понекад броје велики број људи, огромне шатре а неретко се ангажује и музика.

 

„Ми смо можда и први у Србији почели са тим да се све за сахрану може наћи на једном месту, као када долазите неки други догађај да закажете. Од саме куповине гробног места, хране и пића, постављања шатри до 1000 људи, чак до унајмљивања нарикача што се креће око додатних 200 евра, истакла је Данијела и додала да поред стандардних затева постоје и они мало чуднији попут оних да имућнији људи који су стекли доста новца, неколико хиљада евра ставе у гардеробу покојника и тако га испрате на онај свет, па чак и до гардеробе коју ставе у ковчег да покојника испрате а да му не буде хладно.

 

„Због све чешћих чудних захтева, ми као предузеће све фотографишемо и документујемо, како не би направили неку контра реакцију, јер дешава се да људи стављају поред новца пуно драгоцених ствари и накита, наглашавају из овог предузећа.

 

ТопПрес/ РИНА