Због лоше епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона у појединим локалним самоуправама на наставу на даљину потпуно или делимично до сада је прешло 69 школа у Србији.

У Врбасу, Параћину, Димитровграду и Сурдулици у свим основним и средњим школама ђаци наставу прате на даљину, док је у појединим општинама непосредна настава делимично пребачена на онлајн.

Тако су у Зајечару у 11 основних школа ђаци од петог до осмог разреда прешли на онлајн наставу, док ученици нижих разреда иду у школу. На онлајн наставу у том граду прешле су и четири средње школе.

У другим градовима на онлајн наставу прешли су само ученици виших разреда основне школе (други циклус) и то у Кучеву у пет основних школа, у Нишу у две основне школе, у Бору у пет основних школа, док је у Бујановцу једна средња школа прешла на онлајн наставу и у Косовској Митровици једна цела основна школа.

Помоћник Министра просвете Милан Пашић каже за Танјуг да се локални Кризни штабови за ванредне ситуације обраћају Министарству просвете, преко школских управа, да због погоршане епидемиолошке ситуације школе пређу на наставу на даљину. Те да ће тако бити и убудуће.

„Тренутно имамо ситуацију да је 1,8 одсто школа у Србији другог циклуса прешло на наставу на даљину и имамо 1,9 одсто основних школа које су прешле комплетну наставу на даљину. Код средњих школа то је 4,1 одсто“, рекао је Пашић.

Упитан да ли се размишља на прелазак свих школа на онлајн наставу он је рекао да ће о томе одлучивати Кризни штаб у договору са Министарством просвете, али да су школе сигурна места за ђаке.

„Школе су сигурна места јер се поштују све мере везане за епидемиолошке услове. Верујемо да ће у наредном периоду нове мере дати резултате и да ће се смањити број заражених“, навео је Пајић.

У Министарству просвете кажу да је на наставу на даљину у потпуности прешло 46 школа – 25 основних (1,9 одсто) и 21 средња школа (4,1 одсто).

У 23 основне школе (1, 8 одсто) одобрено је да у трајању од највише 14 дана изводе наставу на даљину ученици другог циклуса.

Неке од школа добиле су одобрење да раде на даљину само у издвојеном одељењу, као и поједине групе одељења.

У 10 школских управа до 23. новембра није било захтева или препорука да нека од школа пређе на наставу на даљину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг