Топола – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина присуствовали су данас парастосу поводом годишњице смрти Њ.В. Kраља Петра II у Маузолеју Kраљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу, саопштено је из службе за односе са јавношћу. 

Црквеном обреду присуствовали су и чланови Удружења Kраљевина Србија, које је под покровитељством Њ.K.В. Престолонаследника Александра, и представници Задужбине Kраља Петра I на Опленцу. Након богослужења Њ.K.В. Престолонаследник Александар положио је венац на гроб свог покојног оца.

„Увек сам емотиван на овај дан, дан када је 1970. године престало да куца срце мог вољеног оца, Њ.В. Kраља Петра II. Његов живот није био лак, обележен раним губитком оца и бурним временима која су потресала цео свет у доба када је постао Краљ Југославије. На почетку Другог светског рата у нашој земљи, мој отац је био приморан да се, као и већина других монарха и шефова држава из земаља под нацистичком окупацијом евакуише у Лондон. Након рата, комунистичке власти у Југославији су му забраниле повратак у отаџбину, коју је сањао до краја живота.

Моје срце је мирније од када су његови земни остаци пренети 2013. године на Опленац, у породичну гробницу Краљевске породице, где сада најзад може мирно да почива, у својој вољеној Србији. Испунио сам један од његових последњих завета које ми је дао, да га, макар и мртвог, вратим у Отаџбину. Драги оче, увек ћеш бити у мојим молитвама и у мом срцу“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Њ.В. Kраљ Петар II од Југославије био је прворођени син Kраља Александра I и Kраљице Марије од Југославије. Kраљ Петар II рођен је у Београду 6. септембра 1923. године, а крштени кум му је био краљ Џорџ В. Након убиства свог оца 1934. године, постао је Kраљ Југославије, али пошто је тада имао 11 година, формирано је Намесништво.

После преврата 27. мартa 1941. године, када је народ Југославије одбацио пакт који је тадашња влада потписала са Немачком, краљ Петар II је проглашен пунолетним.

Војска Југославије није била спремна да се одупре инвазији нацистичке Немачке која је уследила и Југославија је окупирана у року од једанаест дана. Kраљ Петар II је био приморан да напусти земљу и придружио се другим монарсима и државницима из европских земаља под немачком окупацијом у Лондону јуна 1941. Тамо је Kраљ Петар био сматран симболом отпора против нацизма и вредно је радио на томе да добије подршку Савезника за борбу народа Југославије против окупаторских снага.

После рата, недемократски комунистички режим забранио је повратак Kраљевској породици у Југославију, одузевши им држављанство и конфисковавши целокупну приватну имовину. Kраљ Петар II никада није абдицирао.

Kраљ је последње године живота провео у Америци. Преминуо је 3. новембра 1970. године у болници у Денверу у Kолораду, а сахрањен је у цркви манастира Светог Саве у Либертвилу у Илиноису. Био је једини краљ сахрањен у Сједињеним Државама.

Kраљеви посмртни остаци пренети су у капелу Kраљевског Двора у Београду 22. јануара 2013. године, а државна сахрана одржана је 26. маја 2013. у Маузолеју краљевске породице у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, где се Његово Величанство придружио осталим члановима Kраљевске породице сахрањеним у Kраљевском маузолеју, наводи се у саопштењу за медије. 

ТопПрес

Фото: Прес служба Краљевски двор