Топола – Јуче се навршило 87 година од смрти краља Александра I Карађорђевића, ујединитеља. Од 1921. године до 1929. био је владар Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а од 1929. до 1934. владар  Југославије.  Постао је краљ Срба, Хрвата и Словенаца 6. новембра 1921. након смрти краља Петра I. Сваке године у цркви  Светог Ђорђа на Опленцу обележава се годишњица његове смрти. Свету архијерејску литургију са парастосом ове године служили су његово преосвештенство епископ Шумадијски господин Јован уз саслужење свештенства Опленачког намесништва.

Након литургије и парастоса венце и цвеће су положили, испред Владе Републике Србије државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, представници Министарства одбране и Војске Србије, Предраг Марковић, принц Филип и принцеза Даница, председник општине Топола Игор Петровић, управник Задужбине краља Петра И Драган Рељић, Удружење Краљевина Србија, РВИ Топола, ППБ Топола, Равногорски покрет.

У Краљевској винарији чувају се вредни експонати и венчани поклон краља Александра 

У Краљевој винарији постоји  музеј краљеве винарије који представља музеј целокупног српског винарства. На овом месту између осталог чувају се лични поклони Карађорђевића које је династија добила као венчани поклон.

Драган Рељић, фото: ТопПрес

„Ту су три бурета која су добијена као поклон од народа који су чинили државу Срба, Хрвата и Словенаца. Када се један владар жени обично се поклања сабља, коњ, док народи Југославије имали су развијену винску културу и поклонили су винску бурад. Ова три бурета требало је да буду истих димензија међутим, то није испоштовано од стране Хрватске. Такође на сваком од ових буради написани су почетни стихови химне. У музеју је и даље преса ‘тријумф’ која је у Тополу дошла 1928. године, и  била је у функцији до осамдесетих година. Чувају се и пумпе за претакање вина, филтери, затварачица и пунилица. У музејском простору налази се и столица краља Александра донета из његовог дворца. Посебну вредност има вино које датира из тог периода, сачувано је 450 боца које су из раздобља од 1921. до 1941. године, а у питању су најквалитетније сорте белог и црног вина“, рекао је за ТопПрес Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра I  на Опленцу.

Бурад која је династија Карађорђевић добила на поклон, фото: ТопПрес

Познат по надимку Ујединитељ краљ Александар  био је први Србин који је летео авионом, а велику пажњу широм Европе привлачио је својим браком са румунском принцезом Маријом.

ТопПрес

Богата винотека на 15 метара испод земље и даље се чува, фото: ТопПрес
Преса „тријумф“, фото: ТопПрес
Краљевска винарија, фото: ТопПрес