Топола – У цркви Светог Ђорђа на Опленцу  данас је обележена 102. годишњица од упокојења краља Петра Првог Карађорђевића. Литургију са парастосом  служио је епископ Шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва након чега је уследило полагање венаца.

Фото: ТопПрес

Венац је испред Владе Републике Србије положио Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, док је испред Општине Топола венац на саркофаг краља Петра I  положио председник општине Владимир Радојковић са својим  замеником  Мирком Радовановићем и замеником председника Скупштине општине Божидаром Павловићем. Венце су положили и представници Војске Србије, Задужбине „Краљ Петар Први“ и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Парастосу је присуствовао и принц Михаило Карађорђевић, Драган Васиљковић – капетан Драган са својим сином и снахом и многи други.

Фото: ТопПрес

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је да је краљ Петар уздигао Србију демократски, привредно, економски, научно и културно на завидан ниво у Европи тог времена.

„Живот Краља Петра је у много чему могао да се пореди са судбином српске државе, дуго је времена провео у изгнанству, дошао на српски престо, уздигао Србију по нивоу демократије на завидан ниво. Краљ Петар је кроз Балканске ратове и Први светски рат, довео до ослобођења и уједињења нашег народа. Иза њега остао је испуњен косовски завет, остала је ова предивна маузолеј црква на Опленцу, али и много тога другог по Србији. Зато је и битно што се овога пута, на данашњи дан, овде окупило доста наших људи, јер је и то потврда да као и држава, као власт се трудимо да не заборављамо оне који су овој земљи донели слободу, који су је ојачали и који су је уздигли“, навео је Селаковић.

Фото: ТопПрес

Говорећи о култури сећања, министар је истакао да су у последњих пет година подигнута три споменика краљу Петру – у Суботици, Бачкој Паланци и Новом Саду.

„Чувајући културу сећања, ми у ствари стварамо Србију за будуће генерације и за наше потомство. Угледајући се на светле примере из наше прошлости, као што је краљ Петар I Карађорђевић Ослободилац, идемо управо тим путем, путем јачања, грађења Србије која је политички, економски, војно, али и научно – држава, не само европског, већ светског нивоа“, закључио је министар.

Фото: ТопПрес

Краљ Петар Први, унук вожда Карађорђа запамћен је као Ослободилац, умро је на данашњи дан 1921. године. Краљ Петар није дочекао да види своју задужбину коначно завршену. Његов наследник, Краљ Александар Први Карађорђевић, лично се старао о њеном завршетку. Као ктитор храма почива у горњем делу цркве, преко пута оснивача династије Карађорђевић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес