Посетиоци најзначајније туристичке манифестацији у земљи и региону Међународног сајма туризма и Међународног сајма хотелско-угоститељске опреме Хореца – Опрема, на Београдском сајму, кажу да су више цене аранжмана него претходне године, док представници туристичких агенција наводе да су припремили попусте од 10 до 40 одсто, у зависности од дестинације и термина, као и да већ имају велики број резервација.

Андреј Тодоровић из туристичке агенције Контики каже за Танјуг да је интересовање и веће него што су очекивали, понајвише за Турску, Грчку, а да се ове године повећало и интересовање за пут у Египат.

„Ове године је интересантно што смо као нову дестинацију увели и Тунис, очекујемо велики број гостију, као и велики број парова са децом“, рекао је он.

Душан Атанасов из агенције Биг Блу рекао је да више него задовољан интересовањем на почетку сајма.

„Добро иду резервације, али нас радује велики број питања који посетиоци имају за нас. Србија је одлучила да путује“, рекао је он Танјугу.

Поред аранжмана за Тунис који од ове године нуди и Биг Блу агенција, Атанасов оцењује да су за српске туристе стандардно Грчка и Турска најтраженије, али да је та агенција ове године проширила број места у Турској где се може стићи колима, па се надају да ће то изазвати позитивну реакцију.

Обојица поручују да туристи у Грчкој више траже приватан смештај, док се за Турску и Египат оглавном одлучују за хотелски смештај, јер су те земље познате по атрактивним „ол инклузив“ аранжманима.

Поред тога, тражене су Италија, Шпанија, као и европске престонице.

Посетиоци оцењују да су посекупели аранжмани за летовање и наводе да тако за острво Родос треба издвојите за 10 ноћења око 800 евра по особи за полупансион, док се за Паралију могу наћи аранжмани за 300 евра по особи.

Хургада у Египту је седам ноћења у ол инклузив варијанти 1.000 евра, док се у Алањи у Турској може наћи сличан аранжман за мању цену, око 700 евра.

Излагачи на Сајму углавном нуде од 10 до 40 одсто попуста за ране резервације, у зависности од термина и објекта, а неки су попуст продужили до 1. марта, до када се могу наћи аранжмани по сајамским ценама.

Посетиоци, ипак, кажу да су углавном задовољни понудом и излагачима, али се и жале што су цене више него претходних година.

„Ми желимо да одемо у Лисабон, а да су цене веће јесу, и то већ могу да вам кажем на први поглед, иако ћу детаљно погледати све вечерас код куће“, каже саговорница Танјуга.

Београђанка, која са мужем жели да нађе повољан аранжман за Грчку, исто примећује повећање цена, али и разноврсну понуду који нуди Туристичка организација Србије.

„Јако су интересантне дестинације у Србији на први поглед, али још увек нисмо стигли до страних агенција, у наредним данима ћемо одлучити“, рекла је она.

Амбасадор Алжира у Србији Фатах Махраз је у изјави за Танјуг изразио велико задовољство на организацији овогодишњег сајма, где је Алжир једна од осам афричких земаља која се ове године први пут представља у Београду.

„Приметили смо велики потенцијал који Србија има за туризам, и видели смо да има простора за сарадњу, а ми ћемо радити да Србија постане позната туристима из Алжира, али и да Алжир приближимо посетиоцима из Србије“, рекао је Махраз за Танјуг.

Представница алжирског министарства туризма Нацер Беј Салиха је рекла да је Алжир атрактивна дестинација, јер има велико море, највећу пустињу на свету Сахару, планинске ланце и археолошке локалитете, тако да је сигурна да се за сваког може наћи по нешто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг