Бођани – Постоје бројна светска чуда на овом свету која су тешко објашњива, а једно од њих је и појава на самом северу Бачке у атару села Бођани, чије равнице натапа чудотворна вода која гори. Ђока Наумов одрастао је на салашу са којег се као на длану види Вуковар, али њега је надживела чудотворна вода у коју се лале куну да јој нема равне. За њена лековита својства чули су широм Србије, да лечи бубреге, желудац и остале органе али им служи и као гориво када за роштиљ понестане ћумура. Потребно је само добро кресиво и ето добре ватре.

„Када су ископавали артерски бунар за наводњавање пољопривредних парцела наишли су на воду и сазидали бунар 1964 године, од тог тренутка до дана данашњег вода непрекидно тече у неповрат. Чим су ископали бунар стручњаци су одмах открили да вода може да гори. Верујем да многи људи у свом животу то нису видели. Мештани деценијама уназад ову воду  пију као лек и када је проба диже из мртвих“, казао је РИНУ Ђока Наумов.

Ђока Наумов, фото: РИНА

 

Водопривредно предузеће Дунав-Тиса- Дунав док је било у државној својини редовно је вршило контролу и исправност воде у бунарима у свим домаћинствима.

„У самој води има сумпора који се одмах издваја напоље и он је запаљив. Уколико бисте на пример у близини воде запалили шибицу, долази до пламена. Тада изгледа као да гори чесма, али претпоставља се да уствари гори тај сумпор који се том приликом ослобађа из воде. Специфично је да је у летњем периоду када су велике врућине вода хладна толико да једва можеш  да се умијеш, а зими је толико топла да можеш грејеш ноге као у бањи зато што иде са велике дубине на којима се налазе разне врсте кварцног песка“ казао је Ђока.

Чудо у селу Бођани на северу Србије, фото: РИНА

И док американци топе лед са Артика и продају као пијаћу воду, уз мало уложених средстава пространства око Вуковара могла би постати бања.

„Штета је огромна, јер вода отиче у неповрат, а многи на ово место долазе из целе Бачке да узимају воду као лек. Уз мало новца могли би смо да уредимо и прилаз и поправимо бунар који је напукао као и цеви које су такође дотрајале да заменимо“, закључио је Наумов.

ТопПрес/ РИНА

Чудо на северу Србије, фото: РИНА