Рок у ком су ученици осмог разреда могли да промене жељу из ког предмета ће радити трећи тест у оквиру завршног испита је завршен, највеће интересовање влада за полагање теста их биологије, а најмањи проценат ученика се определио за физику, рекао је за Танјуг помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић.

До децембра месеца је било прво изјашњавање, а након тога су ђаци осмог разреда имали могућност да од 23. до 27. јануара провере да ли је све добро унето и да ли је било неких ученика који нису стигли да се изјасне у том периоду. Није било одступања. Било је повећање у оквиру хемије, географије и историје за неких 100-150 ученика, дошло је мало до смањења код хемије и физике. Такође, имамо и више од 80 ученика који су се пријавили из Републике Српске, рекао је Пашић.

Он је нагласио да је највеће интересовање за биологију и то 38 одсто ученика, 29 одсто за географију, 16 процената из историје, девет одсто за хемију, а најмање интересовање је за физику, за коју се изјаснило осам одсто ученика.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања креће у процедуру припреме и штампања тестова и паковања. Мали матуранти имају довољно времена да се припремају, а у марту нас очекује пробни завршни испит – 24. и 25. марта када ће проћи целу процедуру. Већина школа је кренула у организацију припремне наставе, на порталу еВежбаоница могу вежбати, као и на РтС планети, рекао је Пашић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг