Чачак – Виламет  је сорта малине веома отпорна, даје крупне тамно црвене плодове, доброг укуса, почиње да зри крајем јуна. Саднице могу да достигну висину до три метра. Прија јој да буде на позицији са доста сунца и тражи доста редовног заливања и ђубрења како би принос био бољи. У  трговинској размени Србије са светом веома важну улогу игра малина и у томе се слажу  стручњаци, јер  важимо за произвођаче најквалитетније малине на свету сорте виламет, али се морамо позабавити унапређењем производње и квалитетом који ће свежој малини отворити врата у свет.

Фото: ТопПрес

“Малина виламет је водећа сорта малине у САД и Канади а доста је популарна и  код наших узгајивача,  доминантна је сорта предвиђена за смрзавање и од ње се добијају најквалитетнији производи. Имали смо проблема ранијих година са увозом заразног садног материјала сорте Микер и других сората али ни сада ситуација није боља. Произвођачи се сналазе на разне начине све земље у којима се производи малина имају свој сортимент не би требало инсистирати на измени сортимента“, каже Александар Лепосавић, из чачанског Института за воћарство.

Услед ниске цене која је 2017. пратила ово воће многи су одустали од производње па је пад произведених количина и производње знатно мањи каже Лепосавић.

Фото: ТопПрес

„Прилично нереално да и даље имамо око 24 тоне, али многи су одустали од производње и то је довело до пада површина и количина које производимо“, истакао је он.

Поремећаји на тржишту настали су и  због високе откупне цене малине, која се прошле године кретала од 500 до преко 600 динара по килограму. Ове године цена је била око 200 динара.

ТопПрес

 

Фото: ТопПрес