Чачак – Према подацима Републичког завода за статистику, у 2022. години у Републици Србији боравило је укупно 3.869.235 туриста, што је за 52% више у односу на 2021. годину, од чега је домаћих било 2.096.472 (32% више у односу на 2021.) или 54% од укупног броја гостију, а иностраних 1.772.763 (+ 86%), односно 46% од укупног броја гостију.

Мерено бројем остварених преноћишта Град Чачак је забележио до сада најбољи резултат у историји и пласирао се на десето место одмах иза Новог Сада а испред Таре, Крушевца  и Крагујевца.

Београд је свакако по броју плаћених конака број један, следи Соко бања, Врњачка Бања па Златибор на одличном 4. месту.

 

Од иностраних земаља, највећи број ноћења у 2022. години остварили су туристи из Русије са 594.194  ноћења,  што  је  151%  више  у  поређењу са   2021.   годином,  затим  следе  туристи  из

Турске, Босне и Херцеговине, Немачке, Црне Горе итд.

Највише гостију у Србију стигло је из Русије, чак 151% више него лане, а за њима следе туристи из Турске, Црне Горе, Немачке а значајан пораст је кинеских посетилаца.

Чачак је велико изненађење, највећа посета забележена током летњих и јесењих дана и новогодишњих празника. Познаваоци прилика кажу да је томе допринела све садржајнија туристичка понуда. Највећу пажњу туриста  привлачи Овчарско кабларска клисура због верског туризма због чега је Град и Држава одлучила да уложи огромна средства како би поправила садржаје у самој Бањи. Видиковац ће проширити туристички садржај у великој мери јер ће то бити  полазна тачка за упознавање овог бисера природе. Сама Бања већ је уређена и делује фасцинантно а у току су припреме за градњу канализације док са црквеним властима  у чијем је власништву термална вода теку договори кориштењу извора.

Приступни путеви ка врху Каблара и паркинзи са соларним осветљењем већ су постављени. Велики допринос је свакако огромна подршка мештана кабларских села и од 27 власника парцела кроз чија имања пролази пут само један није дао сагласност вероватно из политичких побуда.

Градске манифестације упетостручиле приходе и тродуплирале ноћења

Када је сам Град Чачак у питању  низ активности допринео је порасту броја  ноћења, али и прилива у градску касу.

На пример само један концерт  групе Смак на два дана букирао је све кревете на подручју Чачка па су многи потражили смештај у околним местима. Цена концерта групе СМАК  је била поприлична, око 2 милиона динара, али  20 хиљада посетилаца да је само попило кафу или појело чипс (у просеку је потрошио четири евра или ти 500 динара) у касе угоститеља улио је преко 10 милиона динара. О утиску и уживанцији и распродатим свим 700 – 800 кревета да не говоримо. Поновило се то и са Ацом Пејовић и још неколико концерата.

Дакле рачуница је јасна, сваки од тих забава већ сутрадан се десетоструко вратио у касе Чачана у то нема сумње.

ГЗС/ ТопПрес

 

Концерт Смака у Чачку, фото: РИНА